EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Петролната Венецуела затъва в бедност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролната Венецуела затъва в бедност

mail16:30 | 25.04.2014прегледи 1565 коментарикоментари 0


Президентът на Венецуела Николас Мадуро поде икономическа офанзива на фона на икономическата криза, съчетаваща инфлация и недостиг на стоки, обявявайки мерки в подкрепа на предприятията и засилване на производството в богатата на петрол страна, която внася почти всичко, което потребява, предаде Франс прес. Мадуро обяви "втората офанзива" от неговата икономическа война пред 700 представители на предприятия.
Наследникът на Уго Чавес обеща, че правителството ще плати незабавно на частните вносители около 30 процента от 13-те милиарда долара - колкото компаниите твърдят, че им дължи държавата.
Венецуела, която разполага с едни от най-големите петролни запаси в света, отчита и една от най-високите инфлации на планетата (56,2 процента през 2013 година) и непрекъснато изпитва недостиг на стоки поради отслабването на производствените мощности.
Да си напазаруваш във Венецуела е истинско геройство, тъй като трябва да се обикаля от магазин в магазин с надеждата, след продължително чакане на опашки, да се сдобиеш с уругвайско мляко, чилийско месо, бразилско кафе или американска тоалетна хартия.
Бензинът и основните продукти от потребителската кошница се продават на силно субсидирани цени и това подхранва контрабандата, най-вече към съседна Колумбия.
Местното производство непрестанно намалява най-вече заради контрола над валутния курс, въведен през 2003 година, който надценява националната валута, боливара, и следователно благоприятства вноса, като в същото време достъпът до чужда валута е много труден.
В резултат на това на първо време вносът надделя над местното производство, след което започна да се свива поради липсата на валута и така засили хроничния недостиг на продукти и инфлацията.
Друг елемент, критикуван от деловите среди, е политиката на одържавяване на някои предприятия, което води до техния упадък. Този порочен кръг разпалва недоволството сред 30-милионното население.
Днес се очаква да се състои нова среща между правителството и опозицията в рамките на диалога, започнал преди две седмици с цел да се сложи край на вълната от протести, при които официално са загинали най-малко 41 души, а над 600 са ранени.

Президентът обеща също да засили контрола над цените в търговските обекти след неуспешния опит в края на 2013 година да се намалят тарифите като част от предишен план за борба с инфлацията.
За 2014 година правителството си е поставило за цел да постигне икономически растеж от 4 процента и инфлация между 26 и 28 на сто. Международният валутен фонд (МВФ) обаче очаква рецесия от 0,5 на сто за 2014 година и растеж от 1 на сто през 2015 година.

превод:БТА


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg