EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петролен разлив в Северен Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петролен разлив в Северен Кипър

mail16:30 | 22.07.2013прегледи 603 коментарикоментари 0


Танкер, доставящ гориво за електрическата централа, собственост на базирания в Истанбул производител на електроенергия "Акса енерджи", изля във вторник над 100 тона петрол близо до девственото крайбрежие в северен Кипър, застрашавайки дивата природа и условията за туризъм, съобщиха кипърските турски власти, цитирани от Ройтерс.
Нефтеното петно край бреговете на полуостров Карпасия увеличи размерите си до 7 км, предаде ИТАР-ТАСС. Разливът стана рано във вторник, когато танкерът разтоварвал гориво в централата в северната, контролирана от Турция част на острова, каза министърът на околната среда на Северен Кипър Мехмед Харманчъ в телефонно интервю за Ройтерс. "Според компанията разливът е станал заради проблем с налягането, но може да е резултат от недобро свързване", каза Харманчъ. Той добави, че човешка грешка не е изключена, уточнява БТА. Местните власти се мъчат да ограничат разлива, който
покрива 7-километрова зона покрай полуостров Карпасия, заяви още той. Почистващи материали, включително химически разтвори били изпратени от Турция по въздух, но са се забавили.
ИТАР-ТАСС съобщава, че от турското пристанище Мерсин е пристигнал специален кораб за премахване на нефтени петна. Силите на ООН в Кипър също оказват съдействие. Изградена е бариера, но властите се тревожат от още разливи и търсят начин да я разширят, каза Харманчъ, описвайки риска като "продължаващ".
Полуостров Карпасия е природен резерват, който служи за размножаване на рядък вид костенурки, които мътят яйцата си в пясъка през юли и август. Разливът се случил близо до селището Бафра, или Воколида на гръцки, което се намира в южната част на полуостров Карпасия. "Сега е най-важният период от размножаването. Друг риск са съоръженията, които се намират в района на Бафра, който е нашата най-голяма туристическа зона", допълни Харманчъ. Кипър е разделен между кипърските гърци и кипърските турци от 1974 г., когато турската армия нахлува на острова след преврат на кипърските гърци, търсещи съюз с Гърция.

Карпасия, която се простира на 80 километра на североизток, се гордее с девствени плажове и разнообразие на дива природа. Това е едно от последните неразвити места в Кипър, спасено от унищоженията на туризма от международните санкции, които ощетяват икономиката на Северен Кипър. Само Турция признава турската администрация на острова, докато останалия свят вижда управлението на кипърските гърци като единствена власт в Кипър, напомня Ройтерс. От компанията "Акса" заявиха, че работата на електроцентралата "Каледжик" не е засегната.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg