EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петрол: САЩ ще изпревари С.Арабия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петрол: САЩ ще изпревари С.Арабия

mail14:32 | 15.02.2018прегледи 10577 коментарикоментари 0


Очаква се повишение на световното потребление на петрол през 2018 година с 1,4 млн. барела на ден спрямо предходна прогноза за нарастване с 1,3 млн. барела на ден. Това прогнозира в своя редовен месечен доклад Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирана от "Ройтерс".

Базираната в Париж организация предупреди, че добивите в САЩ и в част от другите производители извън ОПЕК вероятно ще надвишат през настоящата година световното потребление на суровината, подкопавайки усилията за ребалансиране на петролния пазар, които са в сила от 2017 година насам.

МАЕ прогнозира, че в скоро време производството на петрол в САЩ ще надвиши добивите в Саудитска Арабия и до края на годината дори може да задмине Русия като лидер на световния петролен пазар.

"След като драстично намалиха разходите, днес производителите в САЩ се радват на втора вълна на силен растеж на добивите, които през 2018 година могат да се равняват и дори да превишат очаквания растеж в световното потребление на петрол", отбеляза МАЕ.

"Това очаквано бързо нарастване на производството, особено в САЩ, би могло да надделее над всяко едно увеличение на търсенето и да започне да засилва отново глобалните складови запаси от петрол, които в момента са около пределните осреднени стойности за последните пет години", допълни МАЕ.

Припомняме, че в понеделник Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви, че очаква световното потребление на петрол да нарасне с 1,59 млн. барела на ден през настоящата година, или с 60 хил. барела повече, отколкото предишната прогноза на ОПЕК , достигайки 98,6 млн. барела на ден.

Вчера Енергийната информационна администрация (EIA) обяви, че шистовите добиви на петрол от седем основни производители в САЩ се очакват да нараснат със 110 хил. барела дневно през март, достигайки 6,756 млн. барел на ден.


Тагове: петрол, добиви, МАЕ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg