EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петрол: Прогнозите на IEA

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петрол: Прогнозите на IEA

mail10:35 | 14.12.2015прегледи 908 коментарикоментари 0


Свръхпредлагането на световните петролни пазари ще остане в сила поне до края на 2016 година, като намаляващият растеж на търсенето (потреблението) и производственият бум на ОПЕК ще запазят и в бъдеще натиска върху цените на петрола, предупреди Международната енергийна агенция (IEA).

IEA, която съветва развитите държави относно енергийните политики, заяви, че петролното насищане в световен план е на път да се влоши през следващите месеци с оглед на допълнителни доставки от Иран - когато и ако бъдат премахнатите западните санкции, наложени на страната и това ще доведе до по-нататъшно повишение на складовите наличности на "черно злато".

Агенцията обаче добави, че темпът на настоящите рекордни петролни запаси ще се забави през следващата година и светът е много малко вероятно да изчерпи капацитета на съхранение. Световните пазари на петрола ще останат свръх запасени поне до края на 2016 година, въпреки че темповете на световните запаси трябва да се намалят поне наполовина през следващата година, посочи IEA в своя редовен месечен доклад.

С оглед на допълнителния ирански петрол, който ще залее пазарите, очакваме набъбване на петролните запаси до 300 млн. барела, но опасенията за достигане до капацитетния лимит изглеждат преувеличени, каза агенцията и допълни, че това очаквано набъбване на запасите през 2016 година ще натежи на петролните пазари.

Международната енергийна агенция посочи, че решението на ОПЕК през миналата седмица да не наложи по-нисък таван на производството сигнализира за решимостта на картела да максимизира евтиното си предлагане на петрол и по този начин да прогони по-скъпото производство на страните извън организацията независимо от цената.

Има доказателства, че стратегията, водена от Саудитска Арабия започва да работи, каза IEA, визирайки факта, че ръстът на предлагането на петрол извън ОПЕК се свил под 0,3 млн. барела на ден през ноември от 2,2 млн. барела в началото на годината. Агенцията също така вижда по-нататъшен спад с 0,6 млн. барела през 2016 година от страните, които не са членки на ОПЕК, тъй като прогнозира дори свиване (понижение) на добива на американски лек суров петрол.

Тъй като компаниите правят по-нататъшни съкращения на разходите в отговор на петролни цени под 50 долара за барел, въздействието върху доставките - както от ОПЕК, така и извън организацията, ще бъде още по-силно изразено в дългосрочен план, смята IEA. В средносрочен план обаче, пренасищането няма да може да се изчисти прекалено бързо,  тъй като потреблението в световен план вероятно вече достигна своя връх през третото тримесечие на настоящата година. Според IEA, растежът вероятно ще се забави до 1,23 млн. барела на ден през 2016 година от петгодишен връх от 1,79 млн. барела на ден през тази година поради факта, че започва да избледнява подкрепата за търсенето, идваща от рязкото понижение на цените на петрола.

Първите признаци на забавяне се появяват. Предварителните показатели за четвъртото тримесечие на 2015 показват отслабване на растеж до 1,3 млн. барела дневно (спрямо същия период на предходната година) спрямо пик от 2,2 млн. барела през третото тримесечие, посочи Международната енергийна агенция.

Доладът на IEA оказва допълнително негативно влияние на петролните пазари, като фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1,4% към 36,13 долара за барел, а на петрола сорт брент - спад с 1,61% към 38,90 долара за барел - нови най-ниски цени от началото на 2009-а година насам. Цените на "черното злато" са на път да приключат петъчната търговия със седмични загуби от над 7 процентни пункта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg