EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петкова: АЕЦ "Белене" струва 10.45 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петкова: АЕЦ "Белене" струва 10.45 млрд. лв.

mail09:01 | 25.07.2016прегледи 765 коментарикоментари 0


Крайната цена на проекта АЕЦ "Белене" съгласно документите, които се съдържат в НЕК и Министерството на енергетиката, и тръжната процедура за избор на стратегически инвеститор, е 10 млрд. и 45 млн. лева. Такъв ресурс не е имало през 2006 г., такъв ресурс няма и към настоящия момент, държавата и НЕК не могат да си позволят да влязат в такава инвестиция, каза във времето за парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
    Така министърът отговори на призива на депутата Васил Антонов (БСП лява България) стратегията за бъдещето на проекта да бъде неговата реализация, без да продаваме суверенитета си. Затова искаме ценните активи, които проектът притежава - лицензирана площадка, изградена инфраструктура др., да се обособят, да бъдат предложени на ясен, публичен и открит търг от Агенцията за приватизация и да се появи инвеститор, който да довърши този проект, но като частен, каза Петкова.
    Това е предизвикателство, което трябва много внимателно да разгледаме, отбеляза тя. По думите й по този вариант - извеждане и обособяване на активите и пасивите на АЕЦ "Белене" в отделна компания - търговско дружество, приватизирането му чрез Агенцията за приватизация и довършването му като частен проект, в момента се работи и се анализира.
    Не бива да допускаме грешки с продажбата на оборудването на трета страна на всяка цена, защото това означава отново да генерираме загуба, както през 2007-2008 г., коментира Петкова. Тя призова всички политически партии да мобилизират експертния си потенциал, да се консолидират и да се избере най-доброто решение за България, което ще защити в максимална степен интересите на държавата.
    Вариантите във връзка с бъдещето на АЕЦ "Белене" не са много, като някои са развити в арбитражното решение, каза Петкова. По думите й първият вариант там е НЕК да плати присъдените 550 млн. евро за поръчаното оборудване, с лихви, които са 167 хил. евро на ден. С окончателното изплащане на сумите НЕК ще придобие оборудването, което в момента е собственост на "Атомстройекспорт", поясни министърът.  Друга възможност, посочена в арбитражното решение, е НЕК и "Атомстройекспорт" заедно да търсят продажба на оборудването на трета страна.
    Най-лошият вариант за всички нас според мен би бил този - да се плати оборудването, да се опишат разходите, които са милиард и 409 милиона за площадката, и да не се случи нищо, каза Петкова.
    В отговор на друг въпрос министърът каза, че във връзка с усложнената международна обстановка в сферата на сигурността, от страна на АЕЦ "Козлодуй" са предприети всички необходими мерки по линия на физическата защита и охраната на обекта.БТА

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1012