EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Петият президент

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Петият президент

mail10:00 | 31.10.2011прегледи 555 коментарикоментари 0


Кандидатите на президент и вицепрезидент от ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова получават 52.5% от гласовете на избирателите, срещу 47,4% за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов от БСП. Това заяви за БГНЕС говорителят на Централната избирателна комисия Ралица Негенцова. Тя уточни, че това са междинни данни на ЦИК на база 98% от въведени протоколи на Секционните избирателни комисии (СИК) в Общинските избирателни комисии (ОИК).
Президентството ще бъде център-нападател за стратегиите на България, каза новоизбраният президент на България Росен Плевнелиев на първата си пресконференция в НДК. Той благодари и поздрави всички демократично мислещи български граждани за техния избор. Разбрахме, че политиците могат да бъдат успешни, когато градят доверие, каза Плевнелиев. Доверие се печели с честно, откровено отношение, когато изпълняваш своите ангажименти, каза той. Агресията и миналото не печелят, бъдещето печели по посока на европейското развитие на България. Ние имахме ясни ангажименти. България ще има активно президентство, динамично президентство. Ще бъдат отворени вратите на гражданското общество, каза Плевнелиев. Българското президентство дава категорична заявка за надпартийност, за динамика, няма да разделяме, няма да си правим сдружения АБВ и каквито и да е. Ще има обществен дебат. Като започнем през развитието на регионите, през по-добрата бизнес среда. Ще има реформа в системата на правораздаването, в здравеопазването, една много по-ефективна икономика, отбеляза новият президент. Електронното правителство – да имаме една икономика, която се развива и категорични ангажименти за външна политика. Ако говорим за Голям шлем – той е за енергийната независимост. Няма по-важни ангажименти от това да стартираме мащабни програми и никой да не може да ни спре кранчето. Българското президентство ще работи и за българите в чужбина. Очакваме модерна администрация, очакваме много млади хора да влязат в президентството. Ще помогнем и на министерството на външните работи за посланиците с досиета – едно от първите неща, които ще направим. Млади хора, експерти на световно ниво да дойдат при нас. Това е нашата категорична заявка, каза Плевнелиев. Подкрепата ни мотивира още повече да направим това, в което винаги сме вярвали. Нашата кауза е една модерна България. Това заяви още новоизбраният президент на България Росен Плевнелиев. Нашата кауза е да работим денонощно, така че европейското развитие на България да получи своето ускорение, каза още Росен Плевнелиев. Битката беше правилно формулирана – тя беше между партии и се видя какви бяха резултатите. Личностите, които бяха подкрепени от партиите, показаха своите програми и своите каузи. Ние се чувстваме изключително мотивирани и продължаваме напред, категоричен е бъдещият държавен глава.
Преди години българите и България направиха своя цивилизационен избор, тази вечер – българите и България го потвърдиха. Няма отклонение от избрания път и това е победата. Благодаря на всички, които казаха категорично "да", каза от своя страна вицепрезидентът Маргарита Попова.
47-годишният Росен Плевнелиев е първият президент след промените от 1989 г., който не е участвал активно в политическия живот през последните две десетилетия и не е член на партия. Той ще смени на 23 януари 2012 г. Георги Първанов. За първи път от 20 години ДПС няма заслуга за избора на президент.
На 27 юли 2009 Плевнелиев застана начело на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на премиера Борисов. На 4 септември 2011 бе издигнат като кандидат-президент от ГЕРБ, след което подаде оставка като министър.

Президентската институция е въведена в България през 1990 г. след продължителни спорове между опозицията и управляващата партия как да се нарича първият държавен глава - председател или президент на републиката. Първият държавен глава след промените у нас е Петър Младенов, избран на 3 април 1990 г. от Народното събрание. След приемането на Конституцията на 12 юли 1990 г. на 1 август - д-р Желю Желев е избран за президент. За първия мандат от 1990 до 1992 г. е избран за президент от Народното събрание на мястото на подалия оставка Петър Младенов. На 12-19 януари 1992 година д-р Желю Желев печели преките президентски избори. За втория мандат от 1992 до 1997 г., след законодателни промени, е избран за президент в екип с вицепрезидента Блага Димитрова. На изборите 27 октомври - 3 ноември 1996 година за президент е избран кандидатът на Обединените демократични сили (ОДС) Петър Стоянов. На 2 ноември 1996 е избран за президент на Република България с 59,73% в екип с Тодор Кавалджиев за вицепрезидент на президентски избори. Полага клетва като президент на републиката на 19 януари 1997 г. Встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г. Петър Стоянов се кандидатира за втори президентски мандат през 2001 г., но губи на втория тур от Георги Първанов. На 11-18 ноември 2001 година президентски избори печели кандидатът на БСП Георги Първанов. Избран е за президент в екип с Ангел Марин за вицепрезидент на президентски избори през ноември 2001. Встъпва в длъжност на 22 януари 2002 г. През лятото на 2006 обявява намерението си да се кандидатира за втори президентски мандат. Участва в изборите на 22 октомври 2006 г., като кандидатурата му е издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП. Явява се на балотаж с лидера на ПП Атака Волен Сидеров. По време и на двете кандидат-президентски кампании, в които участва - (2001 и 2006), той отказва явяване на предизборен телевизионен дебат. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg