EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пет съдбоносни въпроса за Италия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пет съдбоносни въпроса за Италия

mail10:10 | 04.12.2016прегледи 2279 коментарикоментари 0


Джакопо Баригаци, в. „Политико“
 Когато отидат при урните на 4 декември, италианците ще гласуват за нещо повече от конституционна реформа. Борбата ефективно се превърна в избор между лявоцентристкия премиер Матео Ренци, който подкрепя ЕС въпреки сегашните му критики към Брюксел, и Бепе Грило, превърналия се в политик комик и лидер на антиелитарното, евроскептично Движение Пет звезди.

 Ренци заплаши да подаде оставка, ако при гласуването не бъдат подкрепени неговите идеи, и политическият тон стана определено ужасен, като някои анализатори казват, че антиправителствено гласуване може да означава край на така необходимите реформи - или дори излизане на Италия от еврото.

Гуверньорът на централната банка на Италия, Игнацио Виско, се е опитал да потуши най-големите страхове, като каза в скорошно интервю, че "опасно е да се надценява важността на референдума."

И все пак, след Brexit, победата на Доналд Тръмп в изборите в САЩ и плебисцита в Нидерландия за споразумение за свободна търговия с Украйна, което беше отхвърлено, на гласуването в Италия се гледа като на народна присъда за европейското управление.

Предложената реформа е амбициозна, засягайки почти една трета от членовете на конституцията. Поправките вече бяха одобрени от парламента, но без мнозинство от 2/3, необходимо за избягване на референдума. Италианците ще кажат „Да“ или „Не“ да един въпрос, който обединява в себе си същността на реформата за орязване правомощията на Сената, намалявайки броя на сенаторите и засилване правомощията на държавата.

Ето петте неща, които италианците ще решат чрез своите гласове:

Правомощия на Сената.

В предложението, чиито привърженици твърдят, че ще направи процеса по взимане на решения по-ефективен, италианците ще гласуват дали да бъде ограничена властта на Сената. Броят на сенаторите ще падне от 315 на 100 и само някои закони ще се нуждаят от одобрението на двете камари. Не е ясно дали Сенатът ще бъде избиран пряко, но в реформата се посочва, че в него ще влизат 74 членове на регионалните събрания и 21 кметове. Останалите петима сенатори ще се назначават от президента на републиката. Критиците твърдят, че границите между двете камери не са ясно очертани и че това може да доведе до по-голяма конкуренция между двете институции. Някои казват, че би било по-добре въобще да няма сенат.

2. Централни държавни правомощия.

Италианците трябва да решат дали да се намали силата на регионите в полза на Рим - най-новата инициатива на Ренци за централизиране на властта включва също реформи в училищата и трудовите отношения. Ето какво реши предишната реформа. През 2001 г. избирателите се споразумяха да дадат повече власт на 20-те италиански региони. Но тази инициатива, която е дело на лявоцентристите, в крайна сметка създаде войни между местното и националното правителство, а критиците казват, че фактът, че новата реформа е ефективно е закрепване на предишна реформа, показва колко лошо са били и са измислени законите.

3.Избирателен закон.

Косвено, италианците също ще гласуват за активиране на нов избирателен закон с цел да се направи правителството по-стабилно, като се дават на печелившото мнозинство допълнителни места, които ще помогнат за консолидиране на властта и отпадане на необходимостта от формиране на коалиции. От това може да се възползва Грило, който винаги е казвал, че неговото движение никога няма да бъде част от коалиция. Въпреки това, дори ако Ренци печели, Конституционният съд все още трябва да даде своето мнение по избирателния закон и се очаква, че ще отхвърли поне някои части на реформата.

4.Грило, неизвестният.

Движението Пет звезди е рамо до рамо с демократите на Ренци в проучванията, въпреки че техните управленски умения все още да не са проверени на национално ниво. В интервю преди няколко години Грило каза за своите идеи за справяне с потресаващия публичен дълг на Италия, който, при 132 на сто от БВП, е втория най-висок в еврозоната след Гърция. "Ние искаме да предоговорим годишните лихви от милиарди евро, които живи ни изяждат". Луиджи Ди Майо, най-важната фигура в Движението Пет звезди, който се очаква да бъде премиер, ако някога спечели властта, многократно е говорил за провеждане на референдум за единната валута. Но истинските намерения на партията са все още неизвестни. Нейната програма не съдържа позоваване на референдум за еврото или предоговаряне на дълга.

5.Бъдещето на Ренци.

От самото начало на кампанията за референдума Ренци направи това вот за своето ръководство. Бившият кмет на Флоренция се различава от своите предшественици Енрико Лета и Романо Проди по това, че той не е само премиер, но и партиен лидер. Което означава, че, освен ако той не загуби гласуването по зрелищен начин, в него остава контролът на най-голямата партия в парламента, дори и ако подаде оставка като министър-председател. Оставката му не означава задължително предсрочни избори. Президентът на републиката Серджо Матарела има последната дума относно това. Ако обаче той спечели гласуването, много хора очакват това да засили позицията му на европейската сцена. "Това ще направи лидерството му в партията на европейските социалисти още по-силно", казва Емануеле Фиано, поддръжник и депутат от неговата партия.

 

/превод: БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1021