EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пет нови "Зелени острова" за отпадъци в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пет нови "Зелени острова" за отпадъци в София

mail08:15 | 08.04.2024прегледи 674 коментарикоментари 0


Триста домакинства от столичния район "Илинден", заявили интерес към разделното събиране на отпадъците, ще могат да се възползват от пет нови "Зелени острова" - ограждения, в които са поставени отделни контейнери за различните видове отпадъци (опаковки, хранителен и остатъчен отпадък). Това се посочва в интернет страницата на Столичната община.

Целта е да се стимулира процесът на разделно събиране и да се получи достоверна информация за точното количеството отпадъци, което генерират домакинствата с достъп до съоръженията.

Достъпът до тях е предварително заявен от домакинствата, информират от Столична община. В съобщението се посочва, че въпросните острови са разположени в междублоковото пространство на бл. 1, бл. 5, бл. 8, бл. 12 и бл. 20 в ж.к. „Захарна фабрика“, а достъп с ключ ще имат само домакинствата,  участващи в инициативата. 

Откриването на новата система в район “Илинден” ще се състои на 9 април 2024 г., от 17 ч., пред бл. 5, ж.к. „Захарна фабрика“, когато 300 домакинства от квартала ще бъдат поканени да получат индивидуални малки контейнери и биоразградими чували, подходящи за разделно събиране в домовете.

По този начин гражданите ще бъдат улеснени в разделянето на отпадъците още при източника, след което те трябва да бъдат изхвърляни в най-близкия „Зелен остров“. Всяко домакинство, което присъства на откриването, ще получи и пакет с компост от инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“, добит от събраните зелените отпадъци на територията на Столична община, се посочва в съобщението.

Надежда Бобчева, заместник кмет на Столична община за направление „Зелена система, екология и земеползване” застъпва тезата, че активното включването на гражданите в разделното събиране на отпадъците е от голямо значение за превръщането им в суровина, посочиха от Столичната община.

Пилотната инициатива на Столична община се реализира от март 2019 г., като за периода 2019 г. – 2023 г., са обхванати общо 1800 домакинства - 1500 от ж.к. „Надежда 1“ и 300  - в район „Овча купел 2“. 

Емил Бранчевски, кмет на район "Илинден", поздрави жителите на района за проявения интерес и желание да се включат в инициативата. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg