EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пет жени в сърцето на кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пет жени в сърцето на кризата

mail09:00 | 28.09.2011прегледи 548 коментарикоментари 0


Обикновено медиите правят класации на дамите по красота или по влияние. Френският в. "Фигаро" предлага нова класация на петте жени, чието име най-често е споменавано във връзка с финансовите и дългови кризи от последните няколко години. На първо място в класацията, наречена: Жените в сърцето на кризата, е германската канцлерка Ангела Меркел. Твърдо решена да не допусне изпадането на Гърция от еврозоната, тя ще предложи в четвъртък в Бундестага разширяване на европейския финансов стабилизационен фонд, за да може да се оказва по-голяма помощ на страните в затруднено финансово положение. Тази стъпка обаче далеч не се харесва на всички германци.
На второ място е шефката на Международния валутен фонд. Начело на институцията от 5 юли, Кристин Лагард, както твърди в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", иска да разшири способността на МВФ да отпуска заеми.
На трето място е Сали Кроучек, бившата директорка на отдела за управление на инвестициите на Bank of America. Банката се раздели с 10 процента от персонала си заради кризата. В началото на септември жертва на кризата стана и самата Кроучек, която също беше съкратена.
На четвърто място е испанската министърка на икономиката Елена Салгадо - ключов елемент от едно борещо се с трудната икономическа обстановка правителство. На Салгадо се пада тежката задача да успокоява пазарите във връзка с положението на  Испания на фона на твърденията, че рейтингът на страната ще бъде понижен от рейтинговите агенции и че испанците са готови на социален бунт срещу властите.
На пето място е исландската премиерка Йохана Сигурдардотир. Преди три години фалитът на Исландия беше един от символите на финансовата криза на 2008 г. Той доведе на власт обаче Йохана Сигурдардотир, която по онова време се обяви за влизане в ЕС и Еврозоната. Днес обаче перспективата на Еврозоната вече не й се струва толкова привлекателна заради трусовете в нея и нуждата от колективно спасяване на закъсали страни членки.
Сред жените, за които се заговори покрай кризата, е и Шерил Сандбърг, главен оперативен директор на Фейсбук. Въпреки кризата социалната мрежа и компанията, стояща зад нея, е умножила двойно приходите си през първото тримесечие на 2011 г.  в сравнение със същия период на предходната година. Борсовото кръщене на Фейсбук - излизането на компанията на борсите - се очаква да се случи в края на 2012 г. Това ще бъде една от най-големите финансови операции в света. Когато се говори за жени и криза не бива да се забравя и Блайт Мастърс, директор в JP Morgan и смятана за жената, която е измислила "финансовите оръжия за масово поразяване. Мастърс е в основата на финансовите инструменти
CDS, които служат като застраховки срещу фалит на даден длъжник. Тези инструменти са смятани за мощни "токсични финансови продукти" и са обвинявани, че са изиграли голяма роля за кризата на Уолстрийт през 2008 година.

 


Тагове: жени, криза
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg