EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пет въпроса & отговора за хляба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пет въпроса & отговора за хляба

mail13:10 | 25.05.2016прегледи 1450 коментарикоментари 0


Във Франция започна традиционната седмица на хляба. Празникът се отбелязва от 1995 г.

От 23 до 29 май във всички френски региони има различни инициативи и специална програма. На фокус тази година са ежедневните видове хляб, тероара, регионалните особености при приготвянето на хляб, исторически и нови оригинални рецепти. Проучване сред производителите на хляб, реализирано през май 2015 г., показва, че 62% от запитаните оценяват разнообразието при хлебните изделия – от пшенично брашно, ръжено, лимец, пълнозърнесто, с пресни или сушени плодове, бадеми, лешници, мед, цитруси ... Хлябът има множество вкусове и аромати и безкрайно разнообразие от рецепти, ревниво пазени от майсторите хлебари.

Празникът на хляба е добър повод да се потвърдят или развенчаят пет мита за него.

1. От хляба се пълнее

Невярно. Хлябът често е сочен за враг №1 по време на диета. Но дали наистина той е пречка за отслабването. Прекомерното хранене, не само с хляб, но и с всички други храни, съвсем естествено води до напълняване. Въпросът е в количеството. Трябва да се има предвид, че белият хляб се прави от рафинирано брашно, съдържащо нишесте и следователно глюкозни молекули, които са причина за увеличаване на инсулина, а той от своя страна е „виновен” за чувството за глад 30 минути по-късно. Трябва да се внимава и какво се консумира заедно с хляба. Все пак човек, който хапне две филии пълнозърнест хляб сутрин и дори една трета багета за обяд, никога няма да напълнее заради това. Тялото се нуждае от въглехидрати и не е нужно да се драматизира относно хляба в менюто.

2. По-добре тост, отколкото зърнена закуска сутрин

Вярно. Екзистенциалният въпрос е как да се храним сутрин. Зърнени храни, плодове, хляб? Диетолози препоръчват сутрин да се хапва качествен хляб, вместо индустриални зърнени закуски, съдържащи много захари. Чувството за глад идва по-бързо, ако първото хранене за деня е зърнена закуска. Хляб с масло се усвоява по-бавно от организма и това е по-добре за него. Видовете хляб трябва да се редуват.

3. Сандвичът е балансирана храна

Вярно. Кой не се е чувствал виновен, че обядва със сандвич на бюрото в офиса? Но няма причина за това. Сандвичът всъщност е балансирана храна, съдържаща нишесте, протеини – ако добавите пиле, и зеленчуци – ако прибавите домати или салата. Сандвич с вода или плод е чудесен обяд. Трябва само да се внимава с твърде калоричните сосове, като майонеза, които не се препоръчват. Сандвич два или три пъти седмично дори е практично, защото се приготвя лесно.

4. Хлябът улеснява храносмилането

Невярно. Погрешно се смята, че хора с храносмилателни проблеми трябва да консумират хляб заради съдържащите се в него фибри. Истината е, че нивата дори в пълнозърнестия хляб са незначителни в сравнение с фибрите в плодовете и зеленчуците. Освен това някои хора имат непоносимост към пълнозърнест хляб.

5. Хляб и шоколад: идеалният вкус

Невярно. Две-три блокчета черен шоколад е добър избор. Но не бива да се смесва с хляб. Ако е 16 ч., когато организмът нормално чувства глад, може да се хапне малко хляб с кисело мляко или предпочитан плод. Още по-добре е млечен продукт и плод. Но да се замени някоя от изброените храни с хляб няма да има никакъв проблем за фигурата.

Източник: Madame Figaro


Тагове: хляб, митове
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101