EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пенсионната епопея приключи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пенсионната епопея приключи

mail16:30 | 01.11.2010прегледи 1674 коментарикоментари 0


От 1 януари 2011 година ще се предприемат ефективни мерки за подобряване на събираемостта на осигурителните вноски чрез криминализиране на укриването на осигурителните вноски. Това е записано в споразумението, което днес подписаха синдикати, работодатели и представители на частните пенсионните фондове с премиера Бойко Борисов, управителя на НОИ Христина Митрева и социалния министър Тотю Младенов.
Предвижда се пенсионната реформа да бъде до 2035 година. От 1 януари 2011 година се увеличава осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 1,8. От 1 януари 2012 година се увеличаване стажа за трета категория с по 4 месеца на година до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете. Така стажът ще нараства поетапно до 2020 година. Условията за пенсиониране на категорийните работници няма да се променят до края на 2014 година. От 1 януари 2017 година се увеличава общият размер на осигурителната вноска за всички категории работници с 2 %, като тези средства ще отидат в универсалните фондове.
Стажът за работещите в МВР, МО и учителите ще нараства така, както и за работниците от трета категория. От 1 януари 2021 година ще нараства възрастта за пенсиониране на жените и мъжете с по 6 месеца до достигане на възраст от 63 години за жените и 65 години за мъжете. Удължава се периодът за ранно пенсиониране при първа и втора категория труд до 31 декември 2014 година. Това означава, че пенсиите на тези лица за периода 2011-2014 година ще се изплащат от държавното обществено осигуряване, вместо от професионалните пенсионни фондове и вноските от 12 % и 7 % ще постъпват в НОИ. Във фонд "Пенсии" на НОИ ще се прехвърлят и средствата по индивидуалните им партиди до 31 март 2011 година. От 1 януари 2015 година ранни пенсии за работещите при първа и втора категория труд ще се изплащат само от професионалните пенсионни фондове. Синдикати, работодатели и изпълнителна власт се договориха и от 1 януари 2017 година да се увеличава тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,1 на сто на 1,2 на сто за пенсиите, свързани с трудова дейност. През 2025 година се очаква коефициентът на заместване на лични доход на лицето преди пенсионирането му да не е по-малко от 65 на сто от първия и втория стълб. Периодът за закупуване на стаж се увеличава до 5 години. От 1 януари 2014 година отпада таванът на новоотпуснатите пенсии и постепенно започва да се увеличава таванът на старите пенсии, пише още в документа. Трите страни се разбраха и работодателят да изплаща на 100 % първия ден на болничния, а останалите дни да се изплащат от НОИ. От началото на следващата година до края на 2013 година няма да има вноски за фонд "Гарантиране на вземанията на работниците и служителите" поради натрупани големи средства от приходи и доходност от инвестиции във фонда и ниски разходи за обезщетения. Подписи под споразумението са положили премиерът Бойко Борисов, управителят на НОИ Христина Митрева, социалният министър Тотю Младенов, представители на КНСБ, КТ"Подкрепа", КРИБ, АИКБ, ССИ. След като всички подписаха споразумението лидерът на КТ"Подкрепа Константин Тренчев коментира, че се надява и за другите системи с огромно значение за страната по същия начин да се намери максимално балансирано решение. Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък заяви : "Ние оценяваме това споразумение и оценяваме проектозакона за промени в КСО като по-добър и по-балансиран от първоначалния вариант. Сегашният вариант показва, че всички експертни умения на всички страни доведоха до устойчив във времето вариант, който плавно увеличава достъпа до пенсионната система и прави възможност още 4 години да запазим условията за пенсиониране на хората с тежки професии". Председателят на БСК Божидар Данев сподели, че не е полезно да се отлага пенсионната реформа. От утре всички парламентарни групи ще бъдат запознати с така договорените реформи.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg