EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пенсионна реформа от 2014 иска левицата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пенсионна реформа от 2014 иска левицата

mail16:00 | 21.07.2010прегледи 3019 коментарикоментари 2


Коалиция за България предлага пенсионната реформа да започне от 2014 г., когато е началото на новия финансов цикъл на ЕС. Това съобщи пред журналисти в парламента председателят на комисията по труда и социалната политика Драгомир Стойнев, цитиран от БТА. По думите му реформата може да се подпомогне със средства от оперативните програми. Той посочи, че левицата няма да подкрепи варианта на пенсионна реформа, предлаган от управляващите. Ако се увеличи осигурителният стаж с три години, младите хора, които сега завършват своето образование, няма да могат да се пенсионират, коментира Стойнев. По думите му отминали времената, през които всеки е имал работа, са отминали. Вместо това от Коалиция за България предлагат плавно увеличаване на осигурителните вноски и на възрастта за пенсиониране.
Депутатът от левицата Емилия Масларова посочи, че визията за пенсионна реформа на управляващите не отчита, че хората над 65 години у нас са 18 процента, но повече от 45 процента от тях са бедни. Според нея не се отчита също, че само 57 процента от хората между 20 и 62 години са осигурени. Тя отбеляза, че за осемте години съществуване на втория стълб на пенсионната система, хората имат по-малко от 1000 лева в индивидуалните си партиди в универсалните пенсионни фондове.
Според Масларова предлаганата от правителството пенсионна реформа сега "ще удари" хората в пенсионна и предпенсионна възраст. По думите й промените са по-скоро декларативни, отколкото с добри намерения.
Масларова отбеляза, че в Европа пенсионните промени се правят с дълъг хоризонт от 8,10,15 години, а у нас се решава шоково да се стресират българските граждани. Тя посочи, че мъжете у нас взимат пенсия средно шест години и девет месеца, а жените - 17 години. В ЕС мъжете получават  пенсия средно 12 години, а жените - близо 20 години. Тя добави, че левицата не приема във формулата на пенсионното осигуряване да се включва и БВП.


 
Коментари
 
Н. Стоева - 21-07-2010 г. 16:47:44

Коментар по пенсионната реформа. Искам да попитам министър Младенов дали е работил при частник и какви осигуровки са му внисани. 20 години преход -правителството разреши на богаташите да наемат работници без договори и на 4 часа. Е- е, питам аз кога ще се пенсионира моят мъж,които сега е на 56 години а 15 години работи без договор.Ще кажете ,че не е трябвало да се съгласява- да, но семейството му трябваше да ходи по кофите за боклук. Възмотена съм!

радина601 - 27-07-2010 г. 05:35:25

Ами тази г-жа Масларова като толкова я е еня за народа тя докато имаше власт да не би да измисли нещо умно?Не вдигайте годините,господа,ами накарайте работодателите да внасят осигуровки!Не ви ли е ясно,че и сто години да рабатим като те укриват всичко няма полза от вашите промени!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg