EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пенсионери на трудовия пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пенсионери на трудовия пазар

mail16:30 | 26.09.2014прегледи 1096 коментарикоментари 0


Малко над 45% от пенсионерите у нас, които продължават допълнително да се трудят, правят това поради финансови причини, сочат данни от анализ на Евростат за състоянието на населението на пенсионна възраст в ЕС-28 през 2012 година.
Около 15% от работещите български пенсионери се трудят допълнително, за да увеличат бъдещите си пенсионни доходи и едва под 10% правят това заради удовлетворението от работата, отчита Евростат.
Броят на пенсионерите у нас варира около 2,2-2,3 милиона души, а средният годишен размер на изплатена пенсия на един пенсионер у нас за всички видове пенсии достига около 2500 лева годишно, според данни на националната статистика.
Най-значителен дял от пенсионери, които въпреки възрастта си продължават да се трудят, но заради удоволствието от работата, е отчетен в Норвегия и Дания - над 80% от възрастните хора там работят не заради пари, а за удоволствие. Около 70% от пенсионерите в Люксембург, Белгия, Холандия и Швеция също остават на трудовия пазар заради удовлетворението от работата, а не поради належащи финансови причини, отчита Евростат.
На другия полюс са пенсионерите в Румъния и Гърция, където близо 80% от работещите възрастни хора правят това поради финансови причини. В Словакия, Литва и Латвия близо 70% от пенсионерите също се трудят допълнително заради липса на пари. В Дания и Люксембург работещите пенсионери се трудят по 22 часа седмично, а в Норвегия - по 28 часа.
Най-много допълнителни часове работят пенсионерите в Румъния и Гърция - по 40 часа седмично. Следват пенсионерите в България - по 38 часа седмично, в Словакия и Италия - по 36 часа, в Литва и Кипър - по 34 часа.
Според анализа на Евростат пенсионерите, които работят допълнително поради финансови причини, обикновено се трудят много повече часове от онези, които работят заради удовлетворението от работата. Освен това европейската статистика дефинира следните характеристики като финансови причини за допълнителен труд на пенсионерите: увеличаване на личните средства, осигуряване по-голям семеен доход, както и придобиване на по-високи пенсионни права. Нефинансовите причини за работа на пенсионерите включват само удовлетворение от работата.
Като цяло в ЕС около 63% от работещите пенсионери правят това поради финансови причини, а 37% - заради удоволствието от работата.
В първата група (на работещите по финансови причини) около 80% го правят заради осигуряването на по-високи лични и семейни доходи, 14% - заради увеличение на бъдещи пенсионни права и около 6% - комбинация от двете.
Средно в ЕС-28 около 16% от хората в пенсионна възрастпродължават да работят по едни или други причини, въпреки че получават пенсия за старост, отчита анализът на Евростат.

източник:БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg