EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пенсиите при I и II категория труд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пенсиите при I и II категория труд

mail06:30 | 13.02.2015прегледи 1719 коментарикоментари 0


Работещите в тежки условия на труд не трябва да бъдат подлагани на риск да останат без или с ниски пенсии. Те не трябва да получават по-ниски пенсии, отколкото предвижда законът. За това настоя вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин след среща с професионалните пенсионни фондове (ППФ). Той обясни, че не трябва да се допуска хората да започнат да получават пенсия от ППФ за 1-ва и 2-ра категория труд и след това поради една или друга причина да останат без доход, докато влязат в общата система на НОИ.
Дискусиите в МТСП бяха насочени към изплащането на пенсиите на работниците от 1-ва и 2-ра категория труд. Експертите в сферата на социалното осигуряване се фокусираха върху лицата, натрупали осигурителен стаж преди 2000 г., тези, които са се осигурявали преди и след 2000 г. и хората, при които осигуряването е изцяло след 2000 г.
„Лицата, които изцяло са натрупали осигурителния си стаж преди 2000 г., нямат вноски в частните пенсионни фондове. Постигнато е съгласие, че законът трябва да се промени и те да станат трайно контингент на НОИ“, каза министър Калфин.
Предложено бе за тези, които са се осигурявали преди и след 2000 г. (преди и след появата на ППФ), да се запази сегашният вариант на пенсиониране. „Уточнихме се тази система да продължи да работи като логика, защото вноските за осигурителен стаж са разпределени както в НОИ, така и в ППФ“, обясни министър Калфин като уточни, че има различни технически възможности. „Единият вариант е, както и досега, НОИ да определя и плаща пенсията, като индивидуалната партида на човека се прехвърли от ППФ в НОИ. Другият вариант е да се изплаща пенсията от две места – ППФ и НОИ. Важно е пенсиониращите се да имат право на избор“, каза министърът и уточни, че това е сравнително решим проблем.

„Проблемите са при третата група хора, които се осигуряват след 2000 г. изцяло в ППФ“, подчерта министър Калфин. По план тези хора трябва да започнат да получават пенсията си изцяло от ППФ чрез натрупаното в капиталовата сметка на работника към момента на пенсиониране. Тази пенсия е срочна и е предвидено да се изплаща 8 или 3 години съответно за 1-ва и 2-ра категория труд преди работещият да придобие право на пенсия от солидарната система. „Тук мненията са различни“, обобщи вицепремиерът.

„На първо място стои въпросът дали да има или да няма избор за всеки осигурен, както и кога да бъде направен той – при пенсионирането, или по време на осигуряването“, каза министър Калфин. ППФ изразяват готовност те да изплащат изцяло пенсиите. „Рискът при капиталовите сметки обаче е, че ако работодателят не е внасял добросъвестно и редовно вноските, то това ще се отрази на размера на получаваната пенсия“, каза министърът.
Професионалните фондове по закон трябва да плащат 8 години пенсия на работили при първа и 3 години пенсия на работили втора категория труд.
Вицепремиерът Калфин изрази опасения, че заради нередовно внасяни вноски хората могат да бъдат ощетени с по-ниски пенсии, ако фондовете плащат. Даниела Петкова, представител на фондовете, има друго предложение:

Въпросът е друг - дали е готова държавата да заложи принципите на капиталовото осигуряване, а това означава размерът на пенсиите да зависи от размера на натрупаната сума, а и пенсиите на хората, които са с нередовни вноски, да бъдат по-ниски от пенсиите на хората, които имат редовни. В професионалните фондове, за разлика от универсалните, относителният дял на хората с нередовни вноски е много по-малък и се отнася за конкретни предприятия само.
Въпросът с избора кога осигурените в професионалните схеми да могат да прехвърлят партиди от фондовете към НОИ, ако решат, също е обсъден. Калфин се обяви против идеята на финансовото министерство това да става многократно и застъпи искането на фондовете, преценката да се прави от човека, преди да дойде време да се пенсионира:
Местенето на едни средства от една система, която е капиталова, към солидарната система при всички случаи ще доведе до по-ниски такси. Колкото по често го прави, толкова по-голям риск има за пенсиониране.
Работодателските организации стоят зад искането на фондовете те да започнат да плащат пенсии, а синдикатите са на противоположното мнение.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg