EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пенсиите: Коледни добавки или увеличение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пенсиите: Коледни добавки или увеличение

mail18:20 | 26.10.2023прегледи 586 коментарикоментари 0


Политиката на правителството е пенсиите да се увеличават трайно, а не да се дават еднократни добавки, а пенсиите да се държат ниски. Това заяви министърът на финансите Асен Василев по повод медийни запитвания относно коледни добавки към пенсиите за 2023 г., съобщава Министерството на финансите.

"Предишните правителства замразяваха пенсиите и залъгваха хората с 50 лв. добавка по Коледа. Според нас по-добре е хората да получават 223 лв. повече средства всеки месец, а не само 50 лв. веднъж в годината", категоричен е финансовият министър. 

Той припомни, че от 2021 г. досега минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст беше увеличена от 300 лв. на 523 лв. Средната пенсия за последните три години нарасна от 432 лв. към 1 декември 2021 г. на 788 лв. от 1 юли 2023 г. 

Политиката за трайно увеличение на пенсиите започна с актуализацията на бюджета за 2021 г. През септември същата година по предложение на финансовия министър Асен Василев беше възприет подходът добавките към пенсиите да влязат трайно в общия размер на пенсията, а не като еднократни суми, посочват от финансовото министерство.

От 25 декември 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст беше трайно увеличен от 300 лв. на 370 лв. месечно. Беше увеличен и коефициентът за всяка година трудов стаж от 1,2 на 1,35 а сто и пенсиите бяха преизчислени. Средният размер на пенсията достигна 482 лв.

От ведомството посочват още, че от 1 юли 2022 г. минималната пенсия беше увеличена от 370 на 467 лв., а средната стана 675 лв. От 1 октомври беше направено ново преизчисление на пенсиите, което доведе до средно увеличение със 136 лв. за над 700 000 пенсионери и средната пенсия достигна 729 лв.

От 1 юли 2023 г. минималната пенсия беше увеличена от 467 лв. на 523 лв. Средната пенсия се увеличи с 16,8 на сто и достигна 788,10 лв., посочват още от министерството.

Разговорът за коледните добавки на пенсионерите не е приключил, каза пред журналисти в Благоевград премиерът Николай Денков. На журналистически въпрос за изказване на министъра на финансите, че тази година коледни добавки не са предвидени в бюджета, министър – председателят коментира, че след като стане ясно изпълнението на бюджета през ноември, темата ще бъде обсъждана отново.

"Това, което знам е, че министърът на финансите го казва като принцип, че е много по-важно да се повишат пенсиите, така че да има средства през цялата година, отколкото да им се дадат един или два пъти годишно. Представете си, че за 12 месеца вие дадете по 50 лева на хората, това са 600 лева, които те получават през годината, но другият вариант, който, за съжаление, хората са свикнали с него, вие не им давате тези 50 лева месечно, давате им 50 лева еднократно и те изглеждат щастливи, защото са получили 50, вместо да получат 600 лева", коментира премиерът.

На въпрос обсъжда ли се увеличение на максималния осигурителен доход, Николай Денков каза, че е проведена среща с министъра на финансите, в която са участвали представители на синдикатите, на работодателите и на ИТ индустрията. "Не им наложихме някакво решение, напротив, казахме им да обсъдят даже помежду си, защото знаете, че там има различни интереси", коментира премиерът и допълни, че след обсъждането между заинтересованите страни се очакват техни предложения, които ще бъдат разгледани в работна група, и на база предложенията ще се търси решение, което да бъде припознато от всички. 

"Знаете, че финансовият министър предлага да има формула, аз също мисля, че това е разумно, но пък част от участниците в тази среща не искаха да има формула, така че тази дискусия продължава", каза още Денков. 

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg