EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пекин поема винената щафета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пекин поема винената щафета

mail11:38 | 11.05.2017прегледи 1545 коментарикоментари 0


Пекин ще стане световна столица на виното през 2018 г. Concours Mondial de Bruxelles (CMB) избра за домакин на своето 25-то издание района Хайдян в Пекин. За първи път в своята над 20-годишна история пътуващият конкурс ще се проведе в държава извън Европа. Това беше обявено в последния ден на тазгодишното издание на Конкурса, когато кметът на Валядолид, Оскар Пуентес, тържествено предаде чашата вино на CMB на Минг Джи Чен, заместник-кмет на района Хайдян в Пекин. За да се отбележи предстоящото домакинство на Китай, се състоя събитие с коктейли от типичните китайски спиртни напитки байжиу и ликьор.

„Производството и консумацията на вино в Китай бележат силен ръст“, коментира Бодуа Аво, президент на Concours Mondial de Bruxelles. „Китай се превръща в най-големия пазар за някои водещи страни-производителки на вино. Асоциации на винопроизводители установяват дейност там, откриват регионални офиси и изграждат търговски мрежи. Нивата на растеж в страната са по-високи в сравнение с всеки друг пазар. Китай е на второ място в света по площ на лозовите насаждения, с 847 000 хектара, като пред него е Испания, а след него се нарежда Франция.

Като водещ световен винен конкурс ние винаги следим отблизо пазарните тенденции. Наблюдавахме динамичното развитие на китайския пазар и това ни накара да насочим вниманието си към този основен играч“, обобщава Бодуа Аво.

Заместник-кметът на район Хайдян в Пекин, Минг Джи Чен, подкрепя Конкурса от първите разговори Китай да бъде домакин на събитието преди две години досега. Организаторите подчертават, че това ще бъде най-голямата дегустация на вино, която ще се проведе в страната. За първи път винен конкурс с такъв мащаб и значение ще бъде проведен в Азия. Гостуването на CMB в Китай не само ще предостави възможност да се изследва най-динамичният винен пазар в света, но ще отвори вратите към една съвсем нова култура.

През 2017г. броят на мострите на китайски вина в CMB се е увеличил с 112,5% в сравнение с 2016 г. и с близо 250% в сравнение с 2015 г. Според Международната организация по лозата и виното, площта на лозовите насаждения продължава да нараства (със 17 000 хектара между 2015 и 2016 г.), като се превръща в „основна зона за отглеждане на лозя в света“. Китай е на 5-то място по консумация на вино в глобален план (след САЩ, Франция, Италия и Германия), 5-ят най-голям световен вносител на вино по обем, 4-ят най-голям вносител в света по стойност. Търсенето на вино в страната е най-големият фактор, който допринася за ръста на търговията.

25-то издание на CMB ще се проведе между 11 и 13 май 2018 г. в Пекин. Хайдян е вторият най-голям район в града с население от 3,678 милиона. Много китайски университети се намират в него. Районът е известен със своите университети и научно-изследователски институти. Той е център на китайската IT индустрия и се възприема като модел за предприемачество и иновации. В Хайдян има 1 107 регистрирани компании с годишен оборот от над 100 милиона долара.

Concours Mondial 2018 се организира с подкрепата на регионалното правителство на Хайдян в Пекин и Пекинската международна борса за вино и спиртни напитки (BJIWEX).

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света и единственият международен конкурс, в който се прави проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Скорошно неформално проучване сред съдиите показа, че тази проверка, както и високото качество на контролните тестове, е сред най-важните черти на Конкурса. 

През 2016 г. домакин на Concours Mondial de Bruxelles беше Пловдив. „Макар тази година България да не е домакин, продължаваме да сме сред топ 10-те страни, подали най-много вина за участие в надпреварата. България е единствената източноевропейска държава в топ 10“, обобщава Меглена Михова от Probegex, представителят на Конкурса у нас.

Резултатите ще бъдат обявени на 12-ти май 2017г.


Тагове: Пекин, вино
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg