EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Паунд + акции се сринаха днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Паунд + акции се сринаха днес

mail16:05 | 27.06.2016прегледи 2152 коментарикоментари 0


Политическата и икономическа несигурност след британския вот за напускане на ЕС доведе в понеделник до срив на паунда до най-ниските си нива за последните 31 г., предава AFP. Паундът падна до 1.3222 долара – най-ниските стойности, отбелязвани от септември 1985 г. насам.

Доходността по 10-годишните британски държавни облигации падна под 1% за пръв път в историята на Обединеното кралство, съобщи "Уолстрийт Джърнъл".

Заради сериозните сривове на акциите на двете британски банки - Barclays и Royal Bank of Scotland (RBS) на фондовата борса London Stock Exchange, търговията с техните ценни книжа беше преустановена временно в понеделник сутринта, предаде агенция "Ройтерс".

В първите минути на сесията акциите на Barclays поеха надолу с 10,3 на сто, а тези на RBS се сринаха с 15 на сто, което веднага активира автоматичното прекратяване на търговията при спад от над 8 на сто.

Когато това се случи, автоматичната непрекъсната търговия се спира и засегнатите акции се поставят в търг за преизчисляване на стойността на книжата. Това позволява на пазара да вземе решение за подходящата стойност на акциите, преди автоматичната търговия да бъде възобновена.

„Книжата на Barclays и RBS са били офлайн за около 5 минути", заяви говорителят на Лондонската борса.

Банковите акции са сред най-засегнатите след провеждането на референдума за напускане на ЕС от страна на Великобритания. Към обяд акциите на Barclays се търгуват със спад от 9,76 на сто до 138,95 пенса, докато тези на RBS са надолу с 13,3 на сто до 178,14 пенса. Книжата на Lloyds поевтиняват с 8,91 на сто до 51,88 пенса, след като се сринаха с над 20 на сто по-рано през деня.

RBS загуби 10 млрд. лири от пазарната си капитализация от четвъртък насам, или повече от нетния принос на Великобритания към бюджета на ЕС за 2015 г., който бе в размер на 8,5 млрд. лири. Нетният принос е разликата от това, което Лондон плаща на ЕС, и онова, което се връща обратно като субсидии.

Изпълнителните директори на редица банки се опитаха да успокоят инвеститорите, след като Великобритания гласува да напусне ЕС на референдум на 23 юни.

В изявление Дъглас Флинт, председател на Борда на директорите на HSBC, заяви, че ангажиментът на банката към британските фирми няма да отслабне.

„Днес навлизаме в нова ера за Великобритания и британския бизнес. Дейността за установяване на нови отношения на търговията с нашите европейски и световни партньори ще бъде сложна и ще отнеме време. Ние ще работим неуморно през следващите седмици и месеци, за да помогнем на нашите клиенти да се приспособят и да се подготвят за новата среда", заяви Флинт.

Джес Стейли, главен изпълнителен директор на Barclays, посочи в изявление, че банката е готова да направи каквото е необходимо, за да служи на своите клиенти.

„Ние сме трансатлантическа потребителска, корпоративна и инвестиционна банка, с централи във Великобритания и САЩ. Това остава ядрото на нашата сила", каза Стейли.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg