EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Патентите на английски, немски и френски език, иска ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Патентите на английски, немски и френски език, иска ЕК

mail16:40 | 01.07.2010прегледи 765 коментарикоментари 0


Европейската комисия предложи днес да бъде намалена цената на защитата на новаторските идеи с надеждата на насърчи изобретателите да създават нови продукти и да стимулират икономическия растеж, предаде Reuters.
ЕС години наред се опитваше да опрости сложната и скъпа система на патентоване, но се затрудняваше как да ореже броя на използваните езици и да рационализира законовите формалности.
Еврокомисарят за вътрешния пазар и финансовите услуги Мишел Барние предложи, както той се надява да бъде, последната част от пъзела  - споразумение за ограничаване на броя на езиците до три: английски, немски и френски.
"Сега се надявам страните членки да действат бързо, за да гарантират превръщането на патента на равнище ЕС във факт", се отбелязва в съобщение на Барние.
Европейски патент вече съществува, но в действителност той представлява пакет от национални патенти, тъй като трябва да бъде утвърждаван във всяка държава - скъп процес заради съдебните такси и разходите за превод на съответния национален език.
В момента цената за патент, покриващ целия ЕС, достига 20 000 (24 470 долара), което е 10 пъти повече, отколкото в САЩ, където разходите възлизат на 1850 долара.
Предложението на Барние ще сведе цената на патента в ЕС до 6200 евро, след като намалеят разходите за превод.
В края на 2009 година правителствата от ЕС постигнаха компромис по някои точки, по-специално за създаване на единна инстанция по спорните въпроси, по които обаче Съдът на Европейските общности (СЕО) все пак също трябва да се произнесе.
Белгия, която поема от днес шестмесечното председателство на ЕС, е включила сред приоритетите си въвеждането на единен европейски патент - Брюксел се надява до края на годината да бъде постигнат компромис по езиковия въпрос.
Според европейски източник Комисията не е сигурна, че предложението й ще получи единодушна подкрепа, тъй като страни като Италия или Испания се страхуват от ограничаване на правомощията им да регистрират патенти на собствения си език.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045