EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парно срещу 60 лв. на месец?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парно срещу 60 лв. на месец?

mail14:30 | 31.07.2013прегледи 910 коментарикоментари 0


Пернишката "Топлофикация" е готова да предложи ползването на централно парно отопление и топла вода срещу 60 лв. на месец без ДДС за апартамент от 65 кв.м. Това съобщи на БТА изпълнителният директор на дружеството Стойчо Василев. Предприятието разработва вариант, при който топлоснабдяването да се заплаща като абонаментна такса. За санираните апартаменти се предвижда отстъпка. Пречка за въвеждане на инициативата е действащият Закон за енергетиката, който не позволява абонатите сами да изберат начина на отчитане. Асоциацията на топлофикационните
дружества в България е внесла искане за промяна на закона в парламентарната комисия по енергетика, каза още Василев. Иновацията на пернишката "Топлофикация" предвижда такса "отопление" да се заплаща целогодишно, независимо от сезона, с тримесечен гратисен период. Тя ще надхвърля средната цена от 60 лв. за тристайните апартаменти и ще бъде под нея при гарсониерите. Срещу абонамента гражданите ще могат да ползват неограничено количество топлина в домовете си. Ще се следи стриктно само консумацията на топла вода. Потреблението й за всеки апартамент ще бъде лимитирано, при надхвърляне на лимита превишението ще се доплаща. Дружеството се задължава да поддържа минимална температура от 21 градуса в жилищата на перничани. Необитаемите апартаменти ще заплащат определена такса "сградна инсталация", която ще се формира като процент от ползваната топлоенергия в абонатната станция. Подобен абонамент ще елиминира и кражбите, обяснява предимствата на нововъведението Василев. При наличието на законова възможност "Топлофикация" - Перник може да въведе новата форма на таксуване от началото на новия отоплителен сезон, уверява нейният изпълнителен директор. По думите му до месец е възможно да бъдат изготвени договорите и предложени на абонатите. Сега перничани плащат по 75 лв. за мегаватчас топлинна енергия. С решение на Съвета на директорите и собствениците на предприятието от 15 април тази година парното струва на населението с 3,8% под цената, определена от ДКЕВР. Дружеството прави и 10% отстъпка за редовни платци.

"Топлофикация" - Перник е пионер и във въвеждането на отчитане на базата на кубатура на жилището. Апартаментите към 78 абонатни станции в областния град плащат до 1 лв./куб. м отопляем обем. Гражданите са доволни, в най-големия студ ходят в домовете си по къси ръкави, хвали се топлофикационният директор. Дружеството, което е и лицензиран топлинен счетоводител, се е върнало към старата система на отчитане, защото 95% от постъпилите жалби от граждани са за неправилно разпределение. Хората не се издължават, защото не са убедени, че плащат собствените си сметки, смята Стойчо Василев. По негови данни 35 млн. лв. се прибират всяка година от десет фирми за дялово разпределение в страната. Пернишкото топлофикационно дружество има 19 532 абонати. Задълженията им за парно и топла вода надхвърлят 40 млн. лв.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg