EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пармезанът пострада от трусовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пармезанът пострада от трусовете

mail08:00 | 27.05.2012прегледи 931 коментарикоментари 0


Земетресението от шеста степен по Рихтер, което удари северната част на Италия през уикенда, взимайки седем жертви и разрушавайки исторически църкви, замъци и часовникови кули, нанесе огромни щети и върху кулинарна култура на страната пише Toм Кингтън от в.Guardian
Производителите сиренето Parmigiano, които са в близост до епицентъра на земетресението, северно от Болоня, съобщиха, че са пострадали 300 000 огромни пити от продукцията им, отлежавала върху високи рафтове. В резултата на труса 130 000 пити от марката Grana Padano - конкурентът на Parmigiano са унищожени също.
"Всички рафтове са се свлекли като домино и само 20 до 30% от моите пити са невредими", казва за CNN мениджърът Ивано Кеци, които се грижел за отлежаването на 90 000 пити пармезан.
Процесът на узряване на сиренето продължава от 12 до 24 месеца. Годишно регионът продава три милиона 40-килограмови пити пармезан на стойност почти 2 млрд. евро. В Италия остава 2/3 от продукцията, а 40 000 тона се изнасят.
Една пита добре узряло сирене струва почти 420 евро. Освен това истински добре узрял пармезан се смята за толкова ценен, че местни банки го приемат като залог при отпускането на кредити.
"Питите, които са пострадали, представляват 10% от годишното производство", заяви говорителят на Parmigiano-Reggiano Cheese Consortium. Половината от тях може да бъдат загубени, добави той, което ще струва на бизнеса 80 милиона евро, включително разходите за ремонт на складовете за съхранение.
Питите са били подредени на рафтове до 10 м. Персоналът на няколко места за съхранение, пострадали от земетресението в неделя, са били спешно извикани, за да търсят неповредени пити сирене и за да намерят резервни места за съхранение с правилната температура и влажност, където те могат да продължат да зреят.
По думите на един от производителите, ще отнеме 20 дни за откриване на всички здрави сирена. "Ако те са счупени, могат да плесенясат", казва Лео Бертоци, директор на консорциума. „Колела, които са понесли незначителни щети, могат да бъдат продавани с отстъпка за промишлена употреба или настъргване", допълва той и споделя, че гледката на всички нападали пити го е потресла.
Загубата на толкова сирене обаче, не означава непременно, че цената на пармезана ще се повиши, което се дължи на неотдавнашното увеличение на производството.
Пострадалият от земетресението регион е известен и с производството на шунката Prosciutto di Parma, като една ферма е загубила повече от 100 свине при срутване на сградите. Производството на прошуто не е засегнато, защото повечето животни се карат от друга част на Северна Италия и само обработката на месото е в района на Парма.
На фона на проливен дъжд и падащи температури във вторник, около 5000 жители, които не могат или се страхуват да се завърнат по домовете си, продължават да спят в палатки, места за временно настаняване или по колите си, тъй като вторични трусове в региона продължават.
Италианският министър-председател Марио Монти обеща бърза помощ за засегнатите, особено за малките ферми и фабрики.

снимка:в.Guardian
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg