EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Парламентът одобри Закона за туризма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парламентът одобри Закона за туризма

mail13:00 | 13.03.2013прегледи 527 коментарикоментари 0


Депутатите гласуваха окончателния вариант на Закона за туризма. Документът бе внесен в парламента след многократно обсъждане с бранша и заинтересованите институции. Той въвежда редица стъпки за децентрализирано управление на сектора и интегриране на организациите в него. Нормативният акт ще помогне да се намали административната тежест за бизнеса и да се повиши защитата на потребителите на туристически услуги.
Текстът заменя безсрочната категоризация на туристическите обекти с 5-годишна, което ще повиши качеството на услугите в тях. Разширява се обхватът на обектите, подлежащи на категоризация, създават се и нови – "апартаментни туристически комплекси", "хостели", "апартаменти за гости".
Законът въвежда електронни услуги за подаване на заявления за регистрация и категоризация, за извършване на туроператорска или туристическа агентска дейност само по електронен път, за сключване на договори за организирано туристическо пътуване с обща цена и др.

Облекчени са режимите за регистрация за туроператорска и/или туристическа агентска дейност и за категоризация на туристически обекти по отношение на изискваните документи. Отпадат регулаторните режими за категоризация на плажовете и ски пистите.
Нормативният акт създава основа за туристическо райониране на страната. Районите ще формират местни туристически продукти и ще осъществяват регионални маркетинг и реклама. Те ще покриват цялата територия на страната и ще бъдат съобразени с общинските административни граници. Със закона се разширяват правомощията на кметовете на общини като категоризиращи и контролни органи. Ще се формира и национална мрежа от туристически информационни центрове по единни стандарти.
Нов момент е и сертифицирането на услугите в балнео-, СПА и уелнес туризма. Въвеждат се правила за професиите екскурзовод, планински водач, ски инструктор. Вече има правна възможност и за създаване на нова наредба за организацията на детския и ученическия отдих и туризъм. Факт е и формулировката на понятието национален курорт.
Законът разширява функциите на Националния съвет по туризъм, което ще подобри координацията в управлението на отрасъла на национално ниво. В него ще се включват по-активно като членове представители на туристическия бранш.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg