EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парламентът гласува за „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парламентът гласува за „Белене”

mail09:45 | 27.09.2012прегледи 510 коментарикоментари 0


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева внесе в парламента проекторешение за даване на мандат на правителството да води преговори за АЕЦ "Белене".
Американският консорциум "Глобъл пауър" вижда възможност за реализиране на проекта, стана ясно вчера. Българското правителство очаква инвеститорът да представи план, въз основа на който ще оформи концепция за евентуални преговори.
На този етап e много рано да се говори за рестарт и размразяване на проекта „Белене”, защото инвеститорът, който е проявил интерес, първо трябва да представи подробности около конкретното си предложение. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред бТВ.
Трябва да бъдат постигнати споразумения по поставените от българска страна условия, а именно, че няма да бъдат сключвани дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията, че няма да се дават държани гаранции и че всички пасиви и разходи трябва да бъдат възстановени на НЕК, всички бъдещи претенции трябва да отидат при новия собственик.
„Ако този проект се случи на частен принцип, без държавни гаранции, и той си продава електроенергия на свободния пазар, това се превръща просто в една инвестиция в страната, а не в ангажимент за държавата, какъвто и да било той”, заяви министър Добрев.
По думите на Добрев, компанията се е свързала с НЕК и БЕХ и е предложила преговори за евентуалното закупуване на проекта и нашите условия. Такива разговори се водят от миналата седмица, допълни министър Добрев.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161