EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Паричен агрегат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Паричен агрегат

mail13:25 | 25.01.2011прегледи 8045 коментарикоментари 0


Чрез парични агрегати се осъществява, установяването и регурирането на парите в обръщение. Измерването на предлагането на пари става с т.нар. парични агрегати. Във всеки паричен агрегат се включват определени парични активи. В паричните агрегати М1 ,М2 и М3 се включват съответно:
 

М1(тесни пари) - състоят се от валутата, т.е. монетите и банкнотите в обръщение плюс разплащателните сметки (в развитите страни се наричат чекови депозити и включват всички депозити в търговски банки или други спестовни институции, срещу които може да се издаде чек, с който да се извърши разплащане). На практика М1 се състои от най-бързо ликвидните разплащателни инструменти.
М2 – състоят се от квазипарите и паричния агрегат М1. Квазипарите са потенциални пари и са пасиви на паричната система, които не се използват като директно средство за разплащане в даден момент, но са паричен потенциал, който при определени условия може да се окаже в сферата на паричното обръщение. Това са срочни депозити, спестовни депозити в левове , депозити в чуждестранна валута и т.н.
М3(широки пари) – състоят се от М2 плюс споразумения за обратно изкупуване, дялове и акции от фондове на паричния пазар, както и дългови сертификати с матуритет до и включително две години. Паричният агрегат М3 се следи от големите

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg