EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парите спират студентската мобилност към 2020

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парите спират студентската мобилност към 2020

mail14:10 | 15.02.2011прегледи 740 коментарикоментари 0


Финансовите ограничения са основна пречка за постигане на целите за студентската мобилност за 2020 година. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин в изказване на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, съобщи пресслужбата на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.
Българският евродепутат посочи резултати от представително проучване, според което едва 4 процента от българските студенти участват в програми за университетски обмени като "Еразмус".
"Основната причина за това ниско участие е свързана с финансовите ограничения. Особено в годините на икономически трудности, които се отразяват почти на всеки семеен бюджет, участието на един студент в програма за обмен представлява значително усилие", заяви Ивайло Калфин. Според него "целта за 20 процента студентска мобилност до 2020 г. може да се постигне единствено, ако се ревизират механизмите за финансиране", както на национално, така и на европейско равнище.
"Могат да се разработят два типа мерки. Първата е свързана с кредитирането на студентската мобилност. В проучване на Лондонското училище по икономика (London School of Economics) се предлага създаването на европейски инструмент за кредитиране на студентския обмен. Този инструмент ще доведе до по-голям интерес от страна на студентите, особено ако може да се допълва с национални облекчения", подчерта Ивайло Калфин.
Вторият възможен тип мерки според българския евродепутат е увеличаване на грантовете за студентски обмен.
"Грантовете намаляват социалните неравенства и са най-ефективната инвестиция в повишаване на равнището на образование и на конкурентоспособността на европейската икономика. Следователно повече ресурси трябва да се предвидят както в европейския, така и в националните бюджети, с които студентите да могат да си позволят участие в европейските програми за студентски образователен обмен", каза в заключение Ивайло Калфин.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg