EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Парите от винетки няма да се връщат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парите от винетки няма да се връщат

mail18:10 | 18.07.2016прегледи 1207 коментарикоментари 0


По-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат. Това заяви  министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в сутрешния блок на Нова телевизия по повод решението на Върховния административен съд (ВАС) за приемането на Постановлението на Министерския съвет за тарифата за винетните такси.

Причината е, че се оспорват процедурите, по които са приети тарифите за пътни стикери, а не тарифите сами по себе си.

„Дори да се приеме такова решение на следваща инстанция, тъй като това е решение на първа инстанция и не е окончателно, то няма ретроактивно действие. Това не действа за назад, то действа занапред", заяви Павлова.

При евентуално решение на съда за отмяна на тарифите, приети с постановление на Министерския съвет, то ще важи след датата на неговото приемане. По думите на Павлова петчленният състав на Върховният административен съд, пред който регионалното министерство ще обжалва, има три възможно хипотези за разрешаване: първото е да приеме ново постановление тарифата на винетките по законосъобразен начин, второто е да върне на по-долна инстанция решението за преразглеждане, тъй като тримата членове на ВАС не са били на едно мнение, и третата е да потвърди тарифата.

„Жалбата и решението на съда е по процедурата на приемане на постановлението на Министерски съвет за тарифата на винетките, а на по тяхната цена", категорично заяви Лиляна Павлова.

Регионалният министър обясни защо решението на съда ще бъде обжалвано и счита, че постановлението за цените на винетките е прието законосъобразно. Категорични сме, че сме провели процедурата законосъобразно, имаме предварително съгласуване и предварително обществено обсъждане чрез публикуване на информацията на сайта на министерството в 14-дневен срок преди приемането, заяви тя и допълни, че решението на съда няма ретроактивно действие. Поискахме втора експертиза заради направената от вещото лице, според която не може да бъде потвърдено кога е публикувана информацията на сайта ни.

Постановлението и мотивите са съгласувани с всички министерства преди приемането му от Министерския съвет, а финансовата обосновка и сценариите за ценообразуване са одобрени, информира министърът. По нейните думи, не само, че имаме мотиви и анализ на цените, но сме се мотивирали и защо трябва да е тази цена. "От тази гледна точка ние ще разчитаме на втората инстанция - на петчленния състав, да приеме аргументите ни", заяви Павлова.

В отговор на въпрос за приходите, които ще постъпят в бюджета след увеличението на цените на винетките, министър Павлова коментира, че средногодишно са необходими 600 млн. лв. за поддръжка на пътната инфраструктура, а за да могат да бъдат покривани напълно, цената на стикерите трябва да бъде двойно по-висока от сегашната.

"Преди приемането й разгледахме няколко сценария - да запазим старата цена, да я увеличим до 100 лв. или да определим цена от 150 лв., с която ще бъдат събирани много повече средства. Именно заради социалния фактор от трите предложения е избран средният вариант с оптимална цена", обясни тя.

Министърът уточни, че след въвеждането на тол системата у нас леките автомобили ще продължат да заплащат винетка, която обаче ще бъде електронна. Тол такса ще заплащат само тежкотоварните автомобили и изрази очакване оферти на кандидати за разработването на системата да постъпят до края на август, след което да бъде избран изпълнител, който да внедри системата. Голяма част от транзитно преминаващите камиони плащат такава тол такса. Идеята на ЕС е да имаме единно следене на трафика от гледна точка на сигурност, контрабанда и т.н., допълни тя.

"Продължават ремонтите по автомагистрала „Хемус", съобщи още Павлова и успокои, че по АМ „Тракия" и по другите пътища няма да има забавяне на трафика.


Тагове: винетки, пари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101