EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парите на СБ привършват, но ще помага на бедните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парите на СБ привършват, но ще помага на бедните

mail16:57 | 02.10.2009прегледи 395 коментарикоментари 0


Развиващите се страни се нуждаят от чуждестранна подкрепа, за да увеличат търсенето на вътрешните си пазари в условията на несигурното възстановяване на света от разрушителната икономическа криза, заяви днес президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик, цитиран от ДПА.
В изказване преди годишните събрания на СБ и Международния валутен фонд (МВФ) в Истанбул Зелик посочи, че страните с нововъзникващи пазарни икономики имат потенциала да се превърнат в основни двигатели на световния икономически растеж. Той настоя да се отделят повече средства за СБ, за да се подпомогне завършването на този процес.
"Многополюсната икономика е по-стабилна глобална икономика", посочи Зелик пред журналисти. Той изтъкна обаче, че много от по-бедните държави може би ще се нуждаят от повече кредити от СБ, за да насърчат търсенето на вътрешните си пазари.
Зелик предупреди, че собствените средства на СБ започват да се изчерпват. Институцията, която подпомага развитието, увеличи почти три пъти кредитната си програма до 33 млрд. д. през последната година, когато светът навлезе в дълбока рецесия, от която едва сега започна да излиза, отбелязва ДПА.
2010 година ще остане много несигурна, с продължаващо покачване на безработицата въпреки наченките на подем, предупреди Зелик, цитиран от Франс прес. Той обеща помощ от Световната банка за страните, пострадали от земетресения и цунами в азиатско-тихоокеанския регион, добави АП.


Тагове: Турция, СБ, бедни,
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161