EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парите за АМ "Хемус" отклонени?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парите за АМ "Хемус" отклонени?

mail07:20 | 03.09.2013прегледи 1649 коментарикоментари 0


Има възможност изграждането на автомагистрала „Хемус” да се финансира. Това каза Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на ГЕРБ в тв интервю. „Ако са загубили или преразпределили парите за „Хемус” за нещо друго – това е много страшно. Пари за „Хемус” има – и то европейско финансиране, безвъзмездни средства, които България може да получи и така, както построихме „Тракия”, да построим „Хемус”, посочи Павлова. „Това ли искат – да направят Северна България заложник, България да бъде разделена на две – Южна България да има добра инфраструктура, а достъпът до Северна България да бъде платен? Пари – има, възможност да се финансира – има, но вместо да ги осигурят за тази инфраструктура, ги преразпределят за нещо друго. Няма друго обяснение. Размерът на европейските средства от 2014 г. не е променен. Те просто ще ги изхарчат за нещо друго”, каза още Лиляна Павлова.

Индикативната стойност на магистрала "Хемус" е над 800 млн. евро, прогнозната стойност на лот "3" на магистрала "Струма" е между 800 млн. и 1 млрд.евро. Грубата сметка показва, че средствата от цялата оперативна програма "Транспорт" едва ли биха стигнали за финансиране на двата обекта. Това каза пред
журналисти министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.
Заедно с националното съфинансиране бюджетът по ОП "Транспорт" е около 1,5 млрд. евро. Тези средства трябва да се разпределят между три основни оси, чрез които приоритетно ще се инвестира в инфраструктура, допълни министърът.
Магистрала "Хемус" е в програмата на правителството и е приоритетен инфраструктурен проект за нас, но да твърдим, че евросредствата ще стигнат и за "Хемус", е нереалистично, каза Терзиева, като добави, че по тази причина ще се мисли за други начини на финансиране на "Хемус".
При старта на изграждане на участъка между Белокопитово и Каспичан в петък тя спомена възможността за концесия при довършването на "Хемус".  За 5-километровата отсечка са отпуснати близо 66 милиона лева от държавния бюджет. Срокът за изпълнение е 18 месеца. Трасето ще свързва магистралата с главните пътища за София и Русе, като в района на Белокопитово предстои да бъде изграден и най-големият пътен възел у нас.
 


Тагове: пари, АМ Хемус
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg