EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парите на НЕК за дружество с RWE са дадени на АСЕ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парите на НЕК за дружество с RWE са дадени на АСЕ

mail17:12 | 29.10.2009прегледи 736 коментарикоментари 0


Оттеглянето на RWE  прави нещата по-трудни. Продължаваме по предварителния план с провеждането на прозрачен международен конкурс за консултант по проекта, който ще отчете от всички аспекти интересите на България, каза икономическият министър Трайчо Трайков в Австралия, цитиран от БТА. Ние работим по продължаване на осъществяването на проекта, каза още Трайков.
Той посочи, че след избора на консултант и провеждането на международния търг ще се види какви инвеститори проявяват интерес, а какъв пакет от акции ще им бъде предложен ще е част от задачата на консултанта.
Министърът заяви, че това ще бъде съобразено с интересите на България - икономически, политически, национална сигурност.
В началото на 2009 правителството е отпуснало 300 млн. лв.  на БЕХ, с които е трябвало да се финансира НЕК, за да участва в проектната компания с RWE, за да гарантира своя 51- процентов  дял в проекта. Тези пари са похарчени директно от НЕК за плащания към "Атомстройекспорт", а  дружество с RWE така и няма, ако го  имаше, тогава нещата щяха да изглеждат по съвсем различен начин, защото немската компания щеше да е внесла своя дял, посочи министърът.
Германската компания няма да плаща неустойки заради отказа си от АЕЦ "Белене", защото  според  предварителното споразумение с НЕК,  RWE би имала твърд ангажимент за създаване на съвместно дружество, ако финансирането и договорът за инженеринг, доставка и строителство бяха финализирани, което не  се е случило, посочи Трайчо Трайков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158