EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Париж: Околовръстният път строен цели 15 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Париж: Околовръстният път строен цели 15 г.

mail07:30 | 26.04.2013прегледи 499 коментарикоментари 0


Трябва ли да бъде премахнат или модернизиран парижкият околовръстен път - истинска граница между френската столица и предградията, но най-вече причина за огромно замърсяване и особено вреден за живеещите наоколо, пита в. Le Monde в публикация по случай 40-годишнината на най-натоварената в Европа градска пътна артерия.

По повод годишнината кметът на Париж Бертран Деланое откри залесена зона от 7500 квадратни метра близо до изхода на столицата при Порт дьо Ванв, в 15-и парижки район. Всеки ден 1,1 милиона коли (1,3 милиона пътници) пътуват по 35-километровото трасе (с широчина 40 метра) около френската столица, открито с тържествена церемония на 25 април 1973 година от премиера Пиер Месмер след 15 години строителни дейности. Най-вредна за живеещите на по-малко от 200 метра от тази магистрала 100 000 местни жители е концентрацията на атмосферно замърсяване, надвишаваща два, три или четири пъти нормите на Световната здравна организация (СЗО), отбелязва в. Le Monde. По данни на регионалната здравна обсерватория близостта на силно натовареното шосе е причина за 16% от заболяванията от астма и 29% от астматичните кризи при младежите под 18 години. Замърсяването предизвиква и сърдечно-съдови проблеми, рак, преждевременна смърт.
Другият голям проблем е шумът от колите, придружен от сирени, клаксони, мотоциклети. Общо 40 000 души страдат от този шум, чието ниво също надвишава пределните граници на СЗО. За да се противодейства на това вредно отражение на много места са изградени антишумови ограждения, планирани са и зелени площи - като тази, която ще бъде открита днес на Порт дьо Ванв. До няколко години кметството възнамерява да бъдат изградени слънчеви покрития с фотоволтаични панели и да бъдат засадени горички и паркове. Всичко това ще намали шумовото замърсяване, но не и атмосферното. Затова се намират и такива, които дори предлагат да се ограничи движението по трасето или да се поставят светофари, които да забавят скоростта.
Снимка: AFP/Le Monde


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg