EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Парамедиците настояват за регулации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Парамедиците настояват за регулации

mail15:05 | 22.05.2023прегледи 469 коментарикоментари 0


Съюзът на парамедиците в България (СПБ) ще търси международни партньорства с други подобни организации зад граница. Целта е да се обмени опит, което да помогне за разрешаването на редица проблеми пред спешните лекари в България. Едно от първите сътрудничества вероятно ще бъде подписано с организация в Румъния. Това обяви в Бургас председателят на Управителния съвет на СПБ Ива Пехливанска преди откриването на първото Общо събрание на съюза, което се проведе в аулата на Медицинския факултет на Университет “Проф. д-р Асен Златаров“. 

“Целта ни е да обменим опит за това как се обучават парамедиците извън България, как са извършили нашите колеги зад граница реформата в спешната си помощ. Имаме градивни предложения, непрекъснато анализираме най-добрите европейски практики. В момента държавните образователни изисквания са неадекватни за реалната подготовка на парамедика“, посочи Ива Пехливанска. 

Заедно с нея бяха и заместник-председателите Киро Тодоров и Невена Костова, които представиха целите на съюза и някои от най-належащите за решаване проблеми пред спешните лекари в страната. 

“Ние искаме да се регулира професията парамедик, да бъдат създадени нови държавни образователни изисквания, които да отговарят на реалната подготовка на парамедика на европейско ниво, както и създаването на наредба за регламентиране на професионалните дейности, които парамедиците могат да осъществяват самостоятелно или в екип, защото нямаме такава. Трябва да се допълнят основните здравни закони като Закона за лечебните заведения, Законът за здравното осигуряване, Наредбата за медицински стандарти в спешната медицина, Правилникът за устройството и дейността на центровете за спешна медицинска помощ, където парамедикът да бъде включен като част от екипа“, каза Пехливанска. 

По думите ѝ, новосформираният съюз на парамедиците у нас вече е изпратил проект в Министерството на здравеопазването, касаещ държавния образователен стандарт в Националната агенция за професионално образование и обучение. Чакаме сформирането на работни групи, в които да се включим и да помогнем с експертиза, посочи още председателят на СПБ. 

Огромен проблем се оказва и липсата на приемственост, що се касае до работните групи в образователното и здравното министерство, които имат отношение към дейността на парамедиците. От думите на Пехливанска стана ясно, че инициативи за разрешаване на различни проблеми са предприемани през годините, но не всички са доведени до успешен край. 

“Една от целите на съюза е и именно това - да има приемственост, особено в експертните групи към образователното и здравното министерства“, каза още Пехливанска. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037