EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Папандреу:Възможен е "частичен дефолт" на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Папандреу:Възможен е "частичен дефолт" на Гърция

mail10:20 | 14.07.2011прегледи 782 коментарикоментари 0


"Премиерът Папандреу не изключва вероятността от "частичен дефолт" на Гърция", така в. "Елефтеротипия" коментира днес изявленията, дадени от него пред германското издание на британския в. "Файненшъл таймс", като подчертава, че те идват само 24 часа, след като вицепремиерът и финансов министър спомена за "частичен дефолт" на страната. "Треска цари по върховете в ЕС заради дълговата криза, целият механизъм на Евросъюза се намира в състояние на тревога, Брюксел трескаво търси незабавно решение на кризата, но все още няма консенсус по нея, гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос е в непрестанни консултации", обобщава в. "Етнос".
Наблюдателите в Атина коментират, че извънредната среща на върха в еврозоната, която се предполагаше, че ще се състои утре, вече изглежда доста невъзможно да бъде свикана заради резервите на Германия по предлаганите идеи за преодоляване на дълговата криза, и че се очаква тя да бъде преместена за началото на следващата седмица. В. "Та неа" определя като нов удар по Гърция понижения й вчера рейтинг от международната рейтингова агенция Fitch, което е знак, че страната се намира на крачка от неплатежоспособност. Оценката се появява, след като другите две международни агенции, Moody's и Standard and Poor's миналия месец понижиха рейтинга на Гърция до подобно равнище.
Гърция разчита на спасителните заеми на стойност 110 милиарда евро от другите страни от еврозоната и МВФ, а в момента се обсъжда втори спасителен пакет, за да не се допусне страната да дестабилизира други големи европейски икономики. Във връзка с решението на Fitch в. "Вима" цитира
финансовото министерство, което изказва "недоумение", като изтъква, че то базирало оценката си на изводите от четвъртия доклад на МВФ за напредъка на гръцкия антикризисен план. Решението бе обявено на фона на призива на МВФ към гръцкото правителство бързо и решително да действа за овладяване на огромния си държавен дълг. Ведомството обаче успокоява, че решението на агенцията да понижи рейтинга на Гърция не влияе на гръцката банкова система. Белгийският финансов министър обаче призова да се окаже помощ на гръцките банки, ако Гърция обяви "частичен дефолт", допълва в. "Катимерини".
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165