EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Папандреу в Москва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Папандреу в Москва

mail10:33 | 15.02.2010прегледи 540 коментарикоментари 0


Гръцкият министър - председател Георгиос Папандреу пристига днес на двудневно работно посещение в Русия, съобщава електронното издание на в. Взгляд. В Москва ще бъдат обсъждани въпроси, свързани с енергийното, туристическото и културно сътрудничество, както и отношенията между Русия, НАТО, ЕС и такива, свързани с ОССЕ. „Очаква се в хода на планираната за 16 февруари среща между премиерите на двете страни да бъдат засегнати широк спектър въпроси по руско - гръцкото взаимодействие от икономическата, енергийната и военно - техническата сфери,” става ясно от публикувано още в петък правителствено съобщение, цитирано от РИА Новости.
„Ще имаме добра възможност да обсъдим въпроси от особен интерес, като например ситуацията на Балканите, отношенията с Турция и други,” заяви представител на гръцкото външно министерство. Русия и Гърция активно си сътрудничат по реализацията на проекта за нефтопровода „Бургас - Александруполис”, международното споразумение за строителството на който беше подписано през 2007 г. от Русия, Гърция и България, припомня в. Взгляд.
Капацитет на газопровода ще бъде 35 милиона тона с възможност за разширяване до 50 милиона тона. Проектът се оценява на 1,5 млрд евро. За реализацията му, на 6 февруари 2008 г. страните регистрираха компания Trans-Balkan Pipeline B.V. На Русия принадлежат 51 % от  Trans-Balkan Pipeline, а останалите 49 % на равни части си поделят България и Гърция. На един по-ранен етап руският енергиен министър Сергей Шматко съобщи, че заради разногласия с България проектът „Бургас - Александруполис” може бъде изправен пред проблеми по реализацията си, отбелязва изданието.
В момента руската компания „Транснефт” обмисля възможност Гърция, Турция и Италия да се обединят в общ консорциум по линия на проектите за „Бургас - Александруполис” и за нефтопровода „Самсун - Джеийхан”, заяви на един по- ранен етап президентът на компанията Николай Токарев. Той подчерта, че маршрутите не са конкуренти.


Също днес министрите на финансите на страните от еврозоната се събират днес в Брюксел на среща, посветена на гръцката криза, предадоха световните агенции. Правителствен източник от Европейския съюз обаче заяви пред  Reuters в петък, че на срещата вероятно няма да бъде взето решение за отпускане на пакет от помощи за Гърция. Все пак ответните реакции на пазарите и нарастващата опасност от фалит на Гърция могат да предизвикат взимането на решение по всяко време, допълни източникът, пожелал анонимност. На въпрос дали финансовите министри ще  уточнят подробностите около евентуална помощ за Гърция, когато се срещнат в Брюксел, френската министърка на икономиката, промишлеността и заетостта Кристин Лагард отговори в ефира на радио Ер Ем Се: "Без съмнение ще обсъдим това". Тя обаче не посочи подробности, отбелязва Associated press.
По думите й "часът на истината" за Гърция ще настъпи през март. Лагард допълни, че ЕС и Международният валутен фонд (МВФ) ще следят внимателно дали Гърция изпълнява обещанията за изплащане на дълговете си.
"Гърция ще има нужда да финансиране през пролетта. През март ще имаме среща, за да преценим дали са направили, което са обещали. Ще бъде часът на истината", заключи френската министърка.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg