EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Панически се търсят нови производители на зърно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Панически се търсят нови производители на зърно

mail16:00 | 16.08.2010прегледи 1691 коментарикоментари 0


Руското черноморско пристанище в Новорусийск би трябвало да е изключително заето с износ на зърно по света, но след като  влезе в сила забраната за експорт на руско жито, зърненият терминал е пуст, пише днес в. WSJ. Последният вагон със зърно бе разтоварен в събота следобед, точно на време за изпращането на последната доставка до полунощ. Само няколко от общо над 200 работници, заети на пристанището, могат да се видят сега.
Зърното от тези терминали, които са част от четвъртото по оборот на товари пристанище в Европа, можеше да стигне до Египет, Турция, Пакистан, Азербайджан или в някоя друга страна, която миналата година е била след големите вносители на зърно от Русия. Сега те търсят алтернативни източници - задача, която е още по-трудна заради сътресенията на пазарите за зърно, до които може да доведе руската забрана.
Миналата година Русия бе трета в света по експорт на пшеница, като е изнесла 18,3 милиона тона, според Световния съвет по зърното. Страната разтърси пазарите по-рано този месец със забраната си за износ на зърно. Новината доведе до скок на цените на зърно и подчерта опасността от по-мащабен удар по глобалното снабдяване с храна.
Проблемът за страните, които са разчитали на пшеница от Русия е, че на другите производители от района, по специално Казахстан и Украйна,  се гледа като на ненадеждни заместници. Миналата година Казахстан е изнесъл 5,8 милиона тона пшеница. Анализатор на селскостопанския  сектор от UkrAgroConsult обаче посочи миналата седмица, че очаква Казахстан, който е част от митнически съюз с Русия, също да въведе забрана и да насочи висококачествената си пшеница към Русия.
Казахстан обяви, че не предвижда такава забрана. Друг евтин източник би била Украйна, която е пета в света по износ на пшеница, като миналата година е изнесла 12,9 милиона тона. Миналата седмица обаче стана ясно, че украинското правителство обмисля да въведе квоти на експорта на зърно, заради неблагоприятното време, което засегна реколтата.
В резултат Египет, който стана особено зависим от вноса на евтина руска пшеница каза, че търси доставки извън региона въпреки високите цени.
Американският министър на земеделието Томас Вилсак, посочи в сряда, че египетското правителство се е свързало с неговото министерство за информация за възможност за доставки на американска пшеница. САЩ са най-големият износител на пшеница, като експортът е достигнал 26,8 милиона тона миналата година.
Ключов въпрос е колко ще продължи недостигът в Русия. Към липсата на дъжд в страната се прибавя безпокойство за  реколтата догодина. Очаква се световното производство на пшеница за 2010-2011 година да спадне с 3 процента на годишна основа до 656 милиона тона, заради недостига в черноморския район, сочат данни на германската компания за анализи F.O. Licht. Краткият период за засяване на зимните посеви наближава без очаквания за дъжд. Ако културите се засеят през пролетта, то реколтата е значително по-ниска, отбелязва изданието.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg