EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Паниката около мангровите гори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Паниката около мангровите гори

mail11:45 | 03.08.2023прегледи 762 коментарикоментари 0


Светът постига напредък към прекратяване на загубата на мангрови гори, според нов доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО).

Намиращи се по бреговете на 123 страни по света, над 20 процента от мангровите гори се оценяват като изгубени в световен мащаб през последните 40 години, главно поради човешка дейност и естествено отдръпване.

Докладът "Световните мангрови гори, 2000-2020", пуснат на Международния ден за опазване на екосистемата на мангровите гори, съобщава, че общата световна площ на тези гори през 2020 г. е била 14,8 милиона хектара.

Но докато 677 000 хектара мангрови гори са били изгубени между 2000 г. и 2020 г., скоростта, с която те изчезват, е намаляла с почти една четвърт (23 процента) през второто десетилетие, според доклада. 

Проучването също така разкрива, че мангровите, за разлика от други гори, могат да се разгърнат много бързо, ако има шанс.

Около 393 000 хектара нови мангрови гори - площ, равняваща се на 550 000 футболни игрища - са израснали в райони, където не са присъствали през 2000 г., компенсирайки повече от половината от световните загуби през последните 20 години.

Азия, където се намират почти половината мангрови гори в света, показва 54 процента намаление на нетната загуба на мангрови площи през последните двадесет години. Нетните загуби също са намалели в Африка, докато Северна и Централна Америка са обърнали тенденцията и са регистрирали нетна печалба от мангрови площи между 2010 г. и 2020 г. Увеличения на нетните загуби обаче са отчетени в Южна Америка и Океания през същия период.

"Това ново проучване показва положителни стъпки, които страните предприемат за забавяне на загубата на мангрови гори, но също така подчертава, че трябва да продължим да даваме приоритет на тяхното възстановяване, устойчиво използване и опазване", каза Жимин Ву, директор от отдела по горите на ФАО.

Той добави, че мангровите гори играят жизненоважна роля в подпомагането на постигането на Целите за устойчиво развитие, като осигуряват храна и поминък за крайбрежните общности, защитават крайбрежията от природни бедствия, съхраняват въглерод, смекчават изменението на климата и укриват изключителна гама от биоразнообразие.

Причини за загуба на мангрови райони

Предоставяйки част от най-подробната информация досега за това какво се случва с мангровите гори по света, проучването на ФАО комбинира сателитни изображения от дистанционно наблюдение и местни експертни познания, за да събере и анализира данни в пет региона през 20-годишния период, включително за двигателите на загуба на мангровите гори.

Въпреки че повечето практики за аквакултури не засягат мангровите гори, аквакултурата на езерните скариди, една от основните причини за загубата на мангрови гори, е преминала от причиняване на 31 процента от всички загуби между 2000 г. и 2010 г. до 21 процента между 2010 г. и 2020 г., според доклада.

Естественото отдръпване е вторият най-важен двигател на загубата на мангрови дървета, причинявайки 26 процента от загубите през 20-годишния период, поне отчасти причинени от засилващите се въздействия на изменението на климата, като покачване на морското равнище и температури.

Природните бедствия представляват само 2 процента от всички загуби за 20-годишния период. Въпреки това, площта, която те са унищожили, се е увеличила три пъти и се очаква да се влоши, оставяйки крайбрежните общности още по-уязвими на бурни вълни, наводнения и цунами, предупреждава докладът.

По отношение на двигателите на увеличаването на мангровите площи, естественото разширяване представлява 82 процента през двете десетилетия, а възстановяването отговаря за останалите 18 процента.

Надграждане на постигнатия напредък

Резултатите от проучването ще помогнат за по-целенасочени стратегии за прекратяване на загубата на мангрови дървета в различни части на света.

Публикацията препоръчва усилията за справяне с причините за загубата на мангрови гори от земеползването да продължат, като се насочи развитието на селското стопанство към запазване на останалите мангрови гори и насърчаване на тяхното устойчиво използване, както и подкрепа за препитанието на крайбрежните общности.

Приоритет трябва да се даде и на мангровите гори в инициативите за възстановяване, които да се съсредоточат върху създаването на благоприятни условия за естественото заселване на мангровите гори в подходящи местообитания, като се използва и допринася за Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите 2021-2030 г.

Тъй като мангровите гори са сред най-богатите на въглерод екосистеми на Земята, съхранявайки приблизително 6,23 гигатона въглерод в световен мащаб в своята биомаса и почви, те също трябва да бъдат допълнително подчертани в стратегиите за смекчаване на климата, според публикацията.

Докладът ще бъде официално представен по-късно днес на съвместно честване на Международния ден за опазване на екосистемата от мангрови гори на ФАО и ЮНЕСКО на 6-ата Международна конференция за управление на мангровите гори в Картахена, Колумбия./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg