EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Паника по петролните пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Паника по петролните пазари

mail13:39 | 17.09.2019прегледи 739 коментарикоментари 0


Дойче Веле

Саудитската компания "Aramco" загуби продукция от около 5,7 милиона барела петрол - това са 5% от световните доставки. Атаката срещу нейна рафинерия предизвика сериозни трусове на международния пазар и скок на цените.

Цените на суровия петрол скочиха временно с до 20 процента в началото на новата седмица. Постепенно те се успокоиха на нива с 10 процента над тези от края на миналата седмица: един барел (159 литра) от сорта Брент струваше  66,5 щатски долара - с 6,3 долара повече отколкото в петък, а увеличението при американския лек суров петрол (West Texas Intermediate) е с близо 5,3 долара за барел.

С това цената на двата основни сорта петрол достигна четиримесечен връх. Американският президент Доналд Тръмп дори разпореди да се деблокира стратегическия петролен резерв на САЩ. Дали действително ще бъдат ползвани количества от този резерв - не е сигурно, твърдят експерти.

Щетите от нападенията срещу петролните инсталации в Саудитска Арабия все още не са доуточнени окончателно. Те обаче са почти   половината от производствените мощности на Саудитска Арабия. От друга страна обаче държавата разполага и с големи петролни запаси в чужбина. 

Скочиха цените на петрола и на златото

Нарастващото напрежение в района на Персийския залив след нападенията срещу в Саудитска Арабия изнервя участниците на пазара. Това вдигна допълнително и цената на златото, което поскъпна с 1,6% - до 1 511,91 долара за тройунция.

Поскъпването на най-важната експортна стока  - петрола -  доведе до по-нататъшно обезценяване на националните валути на някои страните с бързо развиващи се икономики: един щатски долар вече се разменя срещу 5,7 турски лири и 71,6 индийски рупии.

Опасенията от възможно спиране на доставките след нападенията в Саудитска Арабия доведоха до паническо презапасяване. Скокът в акциите на суров петрол "Брент" от Северно море достигна най-високата си стойност от войната в Персийския залив през 1992 година насам , а американският лек суров петрол не е бил по-скъп от 2001 година насам.   

В ранните сутрешни часове в събота няколко мощни експлозии разтърсиха най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия. Засегнатите съоръжения в комплекса на компанията "Aramco" произвеждат 5,7 милиона барела петрол дневно  - това са близо 5% от световното производство.

Най-големи вносители на саудитски петрол са Китай и Япония. Покрай бума на шистовия петрол, САЩ напоследък намалиха чувствително вноса от Саудитска Арабия. Германия също почти не внася петрол от тази страна - само около 1 процент от общия обем на доставките през 2018 година. На този фон последиците за Германия от сегашното поскъпване на суровината на международните пазари няма да бъдат толкова сериозни, уверяват от Съюза на фирмите от петролната промишленост MWV.

А ако се стигне до война между Иран и САЩ?

Все пак едно по-сериозно поскъпване на суровината може да създаде главоболия и на Германия. "Ако петролът скочи трайно с 10 долара за барел, това може да вкара германската икономика в лека рецесия", казва главният икономист на Беренберг Банк  Холгер Шмидинг. 

Много по-сериозни ще бъдат последиците, ако се стигне до война между САЩ и Иран. "Това ще дестабилизира целия регион на Персийския залив", казва водещият икономист на Комерцбанк Йорг Кремер. Той припомня, че през Ормузкия проток сега преминават около 30 процента на световните петролни доставки по море. В такъв случай е възможно цената на суровия петрол да скочи двойно, твърдят експертите.  


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1857