EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пандемията: икономически + и -

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пандемията: икономически + и -

mail16:10 | 14.12.2021прегледи 1132 коментарикоментари 0


Целта на Шестото издание на Strategic Leadership Forum бе да даде ясна, практически ориентирана рамка на бизнеса в България, както и в света,  отбелязвайки най-значимите и горещи процеси, иновации, събития и тенденции за периода 2021-2022 г.

По време на форума се акцентира не само върху минусите, а най-вече на позитивите на сегашната пандемична ситуация. Един от плюсовете е съкращаването на веригите за доставки. Владислав Кънчев,, мениджър „Развитие на проекти“ в най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа ТИЗ даде пример в тази сфера. В ТИЗ в скоро време ще отвори врати създаденият по време на пандемията първи и единствен засега в Европа завод за нитрилни ръкавици. Нашият континент се снабдява от Азия с тези продукти за защита в сектора на здравеопазването, индустрията и бита. Заводът е инвестиция на българската фирма PPS Manufacturing, която вече работи с научни институти за разработване на биоразградими ръкавици, чрез които да опазваме околната среда.

Именно в насока опазване на околната среда и постигане на нулев въглероден отпечатък в индустрията е стратегията за развитие на „Тракия икономическа зона“, посочи още Кънчев. Създаден е „Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове“, в който са включени 5 области, като концепцията е подкрепена от общините Пловдив, Хасково, Бургас, Габрово и Русе. Този пионерски и за Европа проект е силен аргумент при привличането на инвеститори, които искат да ползват „зелена“ енергия за производството на продукти и стоки. ТИЗ предлага на предприемачите не само пътна и комунална инфраструктура, но и социална такава. Именно в ТИЗ са реализирани първи по рода си в страната обекти – обучителен и медицински център в индустриална зона. Предстои и изграждането на детска градина и общежития за работниците.

„Тракия икономическа зона“ става „дом“ на високотехнологичните производства с висока принадена стойност“, подчерта още в изказването си Владислав Кънчев. Той даде и конкретен пример със завода на „одело“, в който се произвеждат фарове за „Мерцедес-Бенц“ и други световни брандове, а в българския развоен център се разработват автомобилни светлини. Международната компания изгражда и второ предприятие в ТИЗ.

Строежът на високотехнологичния завод на „Тюркоаз Текстайл“ в зона Марица, част от ТИЗ, е в напреднала фаза и в скоро време фирмата ще бъде един от ключовите износители в нашата икономика. Българският клон на турската „Тюркоаз Текстайл“ ще произвежда полиестерни и полипропиленови влакна с приложение в текстила, транспорта и конфекцията. Част от плана за развитие на компанията в ТИЗ е и откриването на иновационен център към фабриката. Новите инвестиции по време на пандемията от коронавирус сочат, че освен многото икономически минуси тя има и позитиви.

--------------------

Участниците във форума разискваха в 5 тематични панела всички ключови аспекти, които управляват света на бизнеса: геополитика, икономика, наука и технологии, здраве и благополучие, лидерство и пътят на лидера. Сред 17-те лектора, изключителни експерти в своите области, бяха известните проф. Илия Гърков /Дънди Прешъс Металс/, Христо Попов /DRONAMICS/, доц. Валентин Вацев, проф. Иво Христов, Теодор Панайотов /COURSEDOT/, д-р Бисер Пукалски /клиника Reviv, военен лекар с над 15 мисии зад граница/, Николай Недялков /Tixi/, доц. Камен Козарев и др.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg