EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пампорово привлича все повече български туристи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пампорово привлича все повече български туристи

mail09:57 | 24.03.2010прегледи 1358 коментарикоментари 0


Приключващият зимен сезон в Пампорово отчита пореден спад на туристи, съобщава БТА. Очаквано намаление на туристическия поток в периода на най-осезаеми последици от глобалната криза. Около 15 процента е намалението на туристите в планинския курорт според наблюдение на Пантелей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация "Родопи".
От ски-училище "Пампорово" изчисляват приблизително 20-25 на сто по-малко британски туристи, обучавани през тази зима. В кризисния период се усеща и увеличение на туристите от Русия, Гърция и Турция.
В рекламите на отделни европейски туроператори Пампорово се предлага като възможност за евтина ваканция в курорт за начинаещи и средно напреднали скиори. Дори по време на криза обаче подобни оферти не могат да привлекат по платежоспособни туристи, решили да спестят от ваканцията си.
Основните чуждестранни клиенти в Пампорово остават англичани и ирландци със скромни доходи. Именно тези групи се оказаха сред най-потърпевшите в периода на глобалната криза и на практика намалиха пътуванията си, както и бюджета за почивка.
Главната причина за спада на туристи от британския пазар е икономическата криза във Великобритания, коментира Иво Маринов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.  По негови думи проучванията показват, че основната част от
британските граждани се преориентират към една почивка годишно и това води до намаление на пътуванията им за зимен туризъм.
За ирландските и английски ваканционни групи пътят към Пампорово през тази зима бе свързан с допълнителни усложнения.
Част от туроператорите предпочетоха да насочат чартърните полети от "острова" към летище "София", а не към Пловдив. Причината за това е общото намаление на контингента организирани туристи към българските зимни курорти.
Около 70 процента от британските туристи пристигаха с полети до София и по този начин удължиха с часове трансферните пътувания, уточни за БТА Георги Карамитев, директор на ски-училището.
Хотелиерите се опасяват, че 4-часовият път с автобус от София до Пампорово може да отблъсне туристите в бъдеще.
"Надяваме се, че през следващата зима туроператорите отново ще насочат чартърите към Пловдив, а и летището обяви намаление на таксите след април", посочва Пантелей Мемцов.
Самото откриване  през декември 2009 г. на първата редовна авиолиния от Москва до летище Пловдив е симптом за увеличение на потока туристи от Русия. С 83 процента е увеличен броят на руските туристи, почивали в Смолянска област от началото на
годината до 15 март според представените в полицията регистрации на чуждестранните клиенти на хотелите.  Завишение отбелязват и предпочелите да почиват в планинския регион турски граждани - с 28 на сто повече от миналата зима. 
Хотелиери в Пампорово отчитат и осезаемо увеличение на гръцките туристи, пристигащи главно за уикенд почивка. Засиленият интерес от гръцките клиенти е след откриването на ГКПП-Златоград през януари.  Пътуващите от южната съседка пристигат предимно като неорганизирани туристи. Откриването на граничния пункт
предизвика вълна от пазарен туризъм в Златоград.  Жители на съседните гръцки селища пресичат границата за по няколко часа, създавайки сериозен оборот за магазини и заведения в Златоград, Смолян и Пампорово.
Отливът при организираните ваканционни групи се компенсира отчасти с привличане на български туристи.  Около половината от клиентите в Пампорово вече са българи, докато в минали години по пистите в курорта преобладаваше английска реч. В кризисните времена българските туристи също променят навиците си - залагат главно на импровизирани почивки през уикендите.  Насочвайки се към българския пазар, хотелиерите "замразяват" цените или въвеждат намаления в пакетните оферти за по няколко дни. 
С по-висока заетост на хотелите в събота и неделя работиха през зимния сезон и курортните бази в Чепеларе, Момчиловци и зони за селски туризъм в Смолянско. От хотелиерските сдружения също регистрират спад на туристически поток през тази година, но в рамките на кризисните прогнози.
Според оптимистичните планове на хотелиерите, зимният сезон в Пампорово вероятно ще продължи до средата на април, ако капризите на времето не стопят все още обилната снежна покривка около вр. Снежанка.   До 10 април остават и последните групи британски туристи, а за Великденската ваканция се очакват повече български и гръцки туристи.
След зимата на гръцкото недоволство и стачки, Пампорово планира нови летни оферти за пазара на юг. Залагайки на правилото, че в кризата туристите избират по-близки дестинации, хотелиерите разчитат в бъдеще на привличане именно на гръцките клиенти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg