EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пампорово: Летният сезон и СПА туризмът с добър ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пампорово: Летният сезон и СПА туризмът с добър ръст

mail16:05 | 18.09.2023прегледи 3140 коментарикоментари 0


Ема Василева

В Пампорово летният туристически сезон запазва нивата на миналогодишния, който беше най-силният за последните 12 - 13 години, коментират от управата на куророта. Активният летен сезон стартира на 30 юни, когато бяха отворени Вело парк Пампорово, парк „Язовира“ и лифт №1 Туристически център – Студенец.

И тази година, един от най-големите специализирани паркове запланинско колоездене в региона, „Вело парк Пампорово“ предложи отлични условия – голямо разнообразие от трасета и маршрути за планинско колоездене с различно ниво на трудност, напълно оборудван гардероб за наем на велосипеди и екипировка, както и подготвени вело водачи, които помагат за първи стъпки в „маунтинбайка“ или за затвърждаване на уменията. 

В приключенски парк „Язовира“ са обособени зони за активностии релакс и всички посетители могат да се възползват от атракциите, подходящи както за деца, така и за възрастни – въжена градина, нинджа парк, фитнес на открито, риболов, детски тролей, спускане с туби, разходка с колела, скачане върху въздушна възглавница и много други.

Следвайки тенденциите за все по-нарастваща необходимост от грижа за здравето, Пампорово утвърждава региона като дестинация за климатолечение, възстановяване, укрепване и подсилване на имунната система, в унисон с природните ресурси.

Пампорово ще се развива и като дестинация за здравен туризъм, заяви изпълнителният директор на курорта Мариан Беляков по време на 10-тия юбилеен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. 

Впрочем 12% е увеличението на туристите от януари до 20 август в дванайсетте общини, които предлагат СПА туризъм спрямо същия период на миналата година. Това съобщи заместник министърът на туризма Ирена Георгиева на скоро продения 10-тия юбилеен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се проведе в курортния комплекс Пампорово. 

Над 730 хиляди туристически регистрации са отчетени в единната система за туристическа информация в общини като Велинград, Хисаря, Сандански, Троян, Павел баня,  Разлог, Гърмен, Велинград, Девин, Кюстендил Вършец, каза Ирена Георгиева.

От тях 680 хиляди са посещенията на българските туристи, които бележат 11 % ръст. Увеличение има и при чуждестранните туристи. Интерес към продукта има от Северна Македония, Израел, Румъния, Гърция и Сърбия. СПА туризма представлява интерес за всички възрастови групи, посочи още заместник-министър Георгиева.

"Около 21% от туристите са деца и младежи до 29 години, което е повече от туристите над 60-годишна възраст, които са 17%. Другите възрастови групи си поделят едни и същи проценти - 31% са туристите на възраст между 30 и 44 години и също 31% са туристите на възраст между 45 и 59 години".

В момента Министерството на туризма разглежда постъпило предложение от Германо-Българската индустриално-търговска камара за редица комуникационни и рекламни дейности на Германския пазар. Ведомството ще прецени кои от тях биха постигнали очаквания ефект и кои могат да бъдат договорени от правна гледна точка, каза още Ирена Георгиева. Тя посочи, че се мисли и в посока на българските граждани:

Пампорово ще търси минерална вода, което ще му помогне да се развива успешно като целогодишна туристическа дестинация, каза Мариан Беляков:

"Ние полагаме големи усилия през последните години да развием този сегмент, дори без минерална вода, което обаче има своите лимитирани възможности и в дългосрочен план категорично бъдещето на Пампорово е да открием минерална вода в периметър не повече от 5 км от територията на курорта".

Ще се търсят различни възможности за финансирането на няколко сондажи в Пампорово.

Индикациите за зимния сезон са много добри на всички пазари. Очаква се през тази зима да работи новият 6-седалков лифт, който ще поема около 3 хиляди души на час, което ще облекчи Ски център "Малина". Там ще работи и старият едноседалков лифт.

15 % е увеличението на броя на туристите в община Чепеларе през летния сезон в сравнение с миналата година.

Средствата от бюджета на общината се изразходват за инфраструктура и подобряване условията за спорт, каза кметът Боран Хаджиев:

"В момента правим спортно съоръжение за близо 600 хиляди лв. През зимата си направихме собствен зимен парк, който беше безплатен за децата. Правихме няколко туристически нови пътеки, което обогатява "менюто" на нашия град". 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg