EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Паметникът пред НДК отива в музея

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Паметникът пред НДК отива в музея

mail06:39 | 14.01.2016прегледи 3176 коментарикоментари 0


Дългогодишната сага със демонтиране на паметникът „1300 години България” пред НДК вероятно ще приключи с физическия демонтаж да съоръжението през пролетта на тази година. Това прогнозират от СОС след като стана ясно, че ВАС окончателно е решил, че Столичната община може да премахне паметника, съобщава в. „Труд”. Магистратите са отхвърлили  жалбите на автора на монумента проф. Валентин Старчев, граждани и общински съветници от БСП срещу решението на СОС за демонтиране на паметника, преместване на скулптурите в Музея за история на София и възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк. Според съда авторът има право да иска запазване целостта на произведението, но в случая не може да се твърди, че проф. Старчев държи правата върху целия паметник.

През декември 2014 година Столичният общински съвет реши да демонтира паметника „1300 години България“  от градината на НДК.  На мястото на столичния паметник ще бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото място през 1977 година.

 Висока степен на неудовлетвореност от цялостното пространство около НДК и към паметника „1300 години България“ показа проучване на Алфа Рисърч, оповестено през октомври 2014  година.

Едва 7% от запитаните твърдят, че мястото им харесва и няма нужда от промени.

41% са на мнение, че пространството като цяло е добре оформено, но е занемарено и се нуждае от ремонт.

 50% отговарят, че е лошо оформено и поддържано и се нуждае от цялостна промяна.

3% нямат мнение.

43% искат демонтаж на паметника „1300 години България” и на негово място да остане само парк.

29% желаят на негово място да се изгради друг паметник, а 25% са за запазване на сегашния паметник, но почистен и укрепен.

Общината обсъжда няколко варианта къде да бъдат преместени фигурите от паметника, дело на проф. Валентин Старчев. Докато се вземе решение, те ще бъдат прибрани за съхранение в Музея за история на София.

Както е известно на мястото на този паметник преди е бил разположен паметникът на Първи и Шести Софийски полк, за чието възстановяване се обявяват много столичани и организации. EconomyNews.bg припомня как е изглеждало мястото при сегашния рущаш се паметник и какъв е един от проектите за възстановяването на мемориала на загиналите български войници. 

Същевременно има проект как ще изглежда възстановения мемориал за офицерите и войниците от Първи и Шести пехотен софийски полк.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161