EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Паметникът на Самуил & Добре си дошъл, Царю честити!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Паметникът на Самуил & Добре си дошъл, Царю честити!

mail07:22 | 09.06.2015прегледи 3557 коментарикоментари 0


zoom_sssВ София официално беше открит паметник на българския цар Самуил (997-1014 г.). Монументът е висок 6,20 м се издига в градинката до базиликата "Св. София". Паметникът е инициатива и дарение от д-р Милен Врабевски и фондацията му "Българска памет". Паметникът е дело на скулптура Александър Хайтов, който беше избран с конкурс сред повече от 20 проекта.

По думите на държавния глава символично срещу паметника на цар Самуил е разположена уникалната скулптура на Самуиловите воини на Любомир Далчев, а зад паметника, базиликата „Света София“ – вековният духовен символ на столицата, тясно свързано със съдбата на цар Самуил.

„В столицата на България имаме паметници на Съветската армия и на руския император, но нямаме паметник дори и на основателя на българската държава. Нямаме паметници на Крум, на Аспарух, на Омуртаг, на Симеон и на много други велики български владетели“, посочи още Росен Плевнелиев и заяви, че като държавен глава ще продължи да подкрепя издигането на паметници на „великите български владетели“. „Длъжници сме на младите хора“, категоричен беше президентът. Държавният глава призова издигането на паметник на превърналия се в символ на борбата за независима българска държава преди 1000 години владетел, да не води до разделение на обществото.

zoom_sssВ дните преди откриването на паметника се разразиха спорове около изпълнението на монумента, включително и в социалните мрежи. Ето какво написа Александър Йорданов, бивш посланик в Македония:

Цар Самуил се завръща в своя роден град след дълги векове на изгнание. Завръща се в своята България, която десетилетия наред издигаше паметници на чужди царе, на чужди генерали. Завръща се в своята България, за свободата на която умира. Завръща се в лигавата ни България, в която лигльовци коментират как той изглежда. Завръща се в блудкавата ни действителност, където липсват сетива за национално достойнство, за национална памет и чест. Щели били очите на Самуил да светят? Естествено, че ще светят - от гняв срещу лигавщините на български журналисти и псевдоинтелектуалци. Ще светят и то много трябва да светят, та белким ни просветне що за "разбирачи" циркулират из родината ни и се изживяват като умници. Благодаря на скулптора Александър Хайтов за талантливата му творба. И добре си дошъл, Царю честити!

zoom_sss

Снимка: EN.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1113