EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пакетът от данъчни облекчения в САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пакетът от данъчни облекчения в САЩ

mail14:08 | 30.01.2024прегледи 447 коментарикоментари 0


Пакет данъчни облекчения на стойност 78 милиарда долара, предвиждащ сериозни "екстри" за компаниите, но и за домакинствата, беше одобрен миналата седмица с огромно мнозинство от ключова комисия към американския Конгрес, съобщиха редица световни медии. Вотът мина с одобрението на 40 конгресмени срещу едва 3-ма против, което идва да покаже, че и двете партии - и демократите, и републиканците, са твърдо решени в годината на изборите да заложат на подкрепата на избирателите, за да си осигурят комфортно мнозинство в следващата Камара на представителите.

Силното двупартийно мнозинство в Комисията по средствата и начините (House Ways and Means Committee) към Конгреса показва, според Си Ен Би Си, че и двете партии имат готовност да отпускат все повече средства за научни изследвания и развитие, да разрешат изплащането на пълни компенсации при закупуване на машини и оборудване, да облекчат бизнеса посредством гъвкавост при лихвената политика, както и да подкрепят семействата при отглеждането на децата им.

До сделката от миналата седмица се стигна след двупартийно споразумение между председателя на Комисията по начините и средствата към Камарата на представителите, републиканеца Джейсън Смит, и председателя на комисията по финанси към Сената, демократа Рон Уайдън. Демократите бяха убедени да го подкрепят с включването в него на облекчения за отглеждането на деца.

Още по-любопитно е, че това единство идва в момент когато Конгресът е сериозно разделен по много други финансови въпроси, вкл. тавана на държавния дълг, финансовата подкрепа за Украйна, митата върху много видове стоки от ЕС, Китай и други страни.

Следващата седмица Конгресът трябва да гласува данъчния законопроект в цялост, а какви точно мерки предвижда той обобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

По отношение на бизнеса са предложени серия облекчения, имащи за цел да стимулират инвестициите в развойна дейност и научни изследвания.

Промените, ако бъдат приети, ще разрешат на бизнеса всяка година да приспада извършените разходи за научноизследователска и развойна дейност, а не веднъж за петгодишен период, както беше прието през 2022 г. Компаниите освен това ще могат да приспадат пълната стойност на закупено оборудване и други "краткотрайни" капиталови инвестиции.

Предвидено е й разхлабване на ограниченията върху удръжките за лихвени разходи. Те ще бъдат в сила през цялата данъчна 2025 г., както и със задна дата до 2022 г.

Законопроектът предвижда отпадането на двойното данъчно облагане на компании и служители, работещи и в САЩ, и в Тайван, което е пряка подкрепа за острова, смятан от Китай за неделима част от територията на страната, но същевременно отстояващ независимостта си вече 75 години. Това би позволило на малките компании да приспадат 1,29 милиона долара "квалифицирани" разходи спрямо 1,16 милиона долара сега.

Пакетът също така планира да повиши прага за отчитане на труда на подизпълнители до 1000 долара спрямо 600 долара сега, както и да индексира това ниво спрямо инфлацията.

Предвижда се прилагането на тези данъчни облекчения да струва на хазната 34,3 милиарда долара за срок от 10 години.

Законопроектът обаче ще намали данъчните кредити, приети по време на пандемията от КОВИД-19 и отпускани с цел да насърчат предприятията да задържат служителите си на трудови договори. Фирмите ще трябва да подадат нови декларации, за да поискат кредита преди 31 януари 2024 г., а не до 15 април 2025 г. Санкциите за измами ще бъдат увеличени, а мярката предвижда да положителен принос за бюджета от 78,6 милиарда долара за срок от 10 години.

По отношение на облекченията за домакинствата законопроектът предвижда увеличаване на данъчния кредит, т.е. приспадането на дължими данъци, при гледане на дете от 2000 на 2100 долара през финансовите 2024 г. и 2025 г., както и увеличаване на размера на възстановимия данъчен кредит и достъпните в брой плащания за тези семейства, които не дължат данъци. Те ще се увеличат с 200 долара до 1800 долара на дете за данъчната 2023 г., до 1900 долара през 2024 г. и до 2000 долара през 2025 г. Корекция на инфлацията през 2025 г. може да повиши допълнително възстановимата част до 2100 долара. Растежът обаче спира през 2026 г. и остава на това ниво. Според данъчната комисия към Конгреса облекченията ще струват на федералния бюджет 33,5 милиарда долара за срок от 10 години

Законопроектът залага и увеличаване на данъчните кредити за жилища с ниски доходи, което е основният инструмент на правителството за насърчаване на жилищното строителство на достъпни цени.

Държавните власти получават 12,5 на сто повече от тези данъчни кредити и правото да ги разпределят към частни компании, които строят достъпни жилища на ниски цени.

Законопроектът дава право на щатските власти да финансират такива проекти посредством освободени от данъци облигации, което би облекчило конкуренцията при набавянето на ограниченото количество налични кредити. Тази политика ще струва на бюджета 6,3 милиарда долара за 10 години, отчита данъчната комисия.

Законопроектът поглежда и встрани и разширява данъчните облекчения за компенсации на щети при урагани, горски пожари, катастрофични събития и други бедствия, случили се след 2019 г. Това би струвало на хазната "едва" 5 милиарда долара за срок от 10 години.

Някои от промените бяха част от приетите през 2017 г. по инициатива на тогавашния президент Доналд Тръмп данъчни облекчения, но действието им впоследствие изтече.

През последните години много големи бизнес организации като Търговската камара, Националната асоциация на производителите и Бизнес кръгла маса активно лобират пред конгресмените за повторното им вкарване в действие, припомня Си Ен Би Си.

Белият дом също активно лобира за приемането на законопроекта. "Той ще помогне на хиляди деца да излязат от бедност и ще подкрепи строителството на стотици хиляди достъпни домове", посочи говорителката на президента Карин Жан-Пиер.

И бизнесът, и хората ще усетят веднага ползата от данъчните облекчения, твърдят конгресмени, но сянка върху мерките хвърля фактът, че те се приемат в година на ключови избори и в обстановка на ожесточени политически битки за контрола върху Конгреса, Сената и Белия дом.

Но пък защо не, популизмът не е от вчера.

/БТА/

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg