EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Пак строежи в парк Странджа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пак строежи в парк Странджа

mail11:00 | 20.01.2014прегледи 373 коментарикоментари 1


Държавата отново иска да застроява Природен парк Странджа въпреки заплахата от три наказателни процедури на ЕК, предупреждава Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.
Петчленен състав на ВАС отмени решението на тричленен състав на съда по жалба на природозащитни организации, с което беше отменен общия устройствен план на община Царево. Решението на петчленката идва след обжалване от страна на община Царево и настоящия министър на регионалното развитие и при пълна промяна на позицията на екоминистерството.
Спорът е дали може да бъде действащ Общият устройствен план на община Царево, който няма задължителната екологична оценка. Планът предвижда застрояването на две трети от крайбрежието на юг от Царево със 75 хиляди легла, всички в територията на Природен парк Странджа и Натура 2000 мрежата от защитени зони. Планът е изготвен от екип, ръководен от свързания с Дюнигейт арх. Тихолов, коментира коалицията.
По ирония на съдбата в същия ден Съдът по правата на човека в Страсбург отхвърли претенциите на собствениците на незаконно построения комплекс „Златна перла“, край село Варвара в Природен парк Странджа. След шест години опити за узаконяване той беше разрушен през 2012 г. Мнението на съда е, че инвеститорът е бил наясно, че проектът му не отговаря на изискванията на екологичното законодателство, но въпреки това е продължил да строи.
Новият общ устройствен план на Община Царево обаче ще улесни повторното изграждане на комплекс на мястото на „Златна перла“ и на други места.
Заради напълно неадекватната оценка за съвместимост на плана ЕК започна наказателна процедура срещу България. Това принуди министърът на околната среда и водите Нона Караджова да оттегли положителната екооценка за плана през 2010 г. и така временно спря прилагането на плана, както и наказателната процедура.
Случайно или не при започване на изграждането на „Златна перла“ през 2006 г., при издаването на положителна екооценка на общия устройствен план на община Царево през 2008 г., както и сега в управлението е един и същ заместник министър на околната среда и водите – Чавдар Георгиев, отбелязват природозащитниците.

Те ще сезират ЕК, че причините за наказателната процедура отново са налице. Решението на Върховния административен съд е показателно, че българските закони за устройство на територията, за опазване на околната среда и за биологичното разнообразие не прилагат адекватно три европейски директиви – за стратегическа екологична оценка, за птиците и за хабитатите, завършна своя анализ коалицията.

 


 
Коментари
 
oJ7XsmDNwPYZ - 17-02-2014 г. 17:17:12

Great hammer of Thor, that is <a href="http://ebtrqirxykl.com">polulfewry</a> helpful!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg