EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пак руски заплахи към България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пак руски заплахи към България

mail17:20 | 01.07.2010прегледи 914 коментарикоментари 0


Няма да има реакция от страна на Русия заради забавянето на проекта АЕЦ "Белене", нито ще бъдат предприети санкции към българската страна. Това заяви в отговор на журналистически въпрос заместник-председателят на държавната Дума на Руската федерация Валерий Язов, предаде БТА.
Той участва в телевизионен мост с представители на български медии и отговаря на въпроси, свързани с енергийните проекти, по които България и Русия са страни.
В отговор на въпрос каква е позицията на руската страна по преговорите за сключване на нови договори за доставка на газ от Русия, Язов заяви, че дълготрайни договори за доставка на руски газ не са сключени по вина на българската страна. Политиката на руската компания "Газпром" е да сключва дълготрайни договори със страните, на които доставя газ и такава е и позицията й по отношение на България, посочи Язов. Според него и проектите за АЕЦ "Белене", "Бургас-Александруполис" и "Южен поток", са важни за България и ще я превърнат в страна, която пренася и изнася енергия и енергийни ресурси. Според Язов, след няколко години на Балканите ще има недостиг от електроенергия в размер на четири гигавата.
Дефицитът на газ и петрол в целия свят нараства, отбеляза  той. Руската страна няма официално съобщение, че България се отказва да участва в трите проекта, посочи Валерий Язов. Русия не вижда трагедия в това, че България може да се откаже от "Бургас-Александруполис", това ще даде според Язов предимство на Турция и ще лиши България от печалби от транзита на нефт. По думите му страната ни ще печели по 2.4 млрд. евро годишно от транзита на нефт.
Енергийният експерт Атанас Тасев коментира политиката на правителството. Той заяви, че няма отказ от страна на България от нито един от проектите, но по всяка вероятност проектът "Бургас-Александруполис" ще бъде спрян, защото трасето преминава през защитената територия по "Натура 2000".
Според европейското законодателство през подобни защитени екологични зони не бива да бъде изграждана никаква инфраструктура. Това създава ситуация на форсмажор и България не дължи неустойки на Русия, коментира Тасев. По оценка на български експерти, печалбата от проекта за България няма да бъде повече от 30 млн. евро годишно, посочи той. Според него АЕЦ "Белене" и "Южен поток" са проекти, които ще бъдат изпълнени.
Тасев коментира, че е възможно България да има проблеми с Гърция заради отказа си от "Бургас-Александруполис", защото този проект е най-вече от изгода за Гърция.
На 15 юли се очаква посещение на премиера Бойко Борисов в Москва, където ще бъдат обсъдени енергийните проекти, посочи Валерий Язов. Той добави, че България има "пасивна политика" по отношение на проектите и че Русия е готова да участва във всички съвместни начинания, защото проектите са от взаимна изгода за двете страни.
На 11 юни 2010 г. след среща с посланици на ЕС в България премиерът Бойко Борисов съобщи, че страната ни се отказва от участие в изграждането на петролопровода "Бургас - Александруполис" и замразява строежа на АЕЦ "Белене".
По късно същия ден стана ясно, че официално решение по отказа от участието на България в двата проекта няма.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви днес във Варна, че всякакви спекулации за енергийна война са във вреда на националните ни интереси. По неговите думи правителството е твърдо ангажирано с проекта Южен поток, за което руските ни партньори знаят от началото на мандата ни, съобщи DarikFinance.
Направените до този момент български инвестиции за АЕЦ Белене биха дали на държавата между 20 и 30% в едно бъдещо предприятие, смята министърът. Той добави, че държавата няма да налива повече средства, а ще се търси стратегически инвеститор.
Кабинетът преговаря с Газпром за нови договори за доставка на природен газ. Едно от споразуменията трябва да бъде подновено в началото на 2011 г. и позицията ни е много по-национално отговорна от тези, които са приели предишните условия, каза още Трайков. Като приоритет на правителството той изтъкна създаването на междусистемни връзки за пренос на газ с Гърция и Румъния, за което са осигурени 55 млн. евро. В начален етап е връзката със Сърбия, която ще бъде финансирана по Оперативна програма «Регионално развитие”.
До няколко месеца трябва да бъде взето решение за разпределението на акциите в дружеството, което ще стопанисва изчерпаното газово находище край Галата. Намеренията са то да бъде превърнато в газохранилище, за което се водят разговори с концесионера - шотландската компания Мелроуз.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg