EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пак предвиждат шоколадова криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пак предвиждат шоколадова криза

mail10:00 | 20.11.2014прегледи 3809 коментарикоментари 0


До 2020 година ще има недостиг на какао, предупреждават световните производители на шоколадови изделия. Причина е огромното търсене на сладкото изкушение в Азия.

Само през миналата година цената на суровото какао е скочила с 25 %, показва статистиката.
Още през 2012 година големите сладкарски фирми предупреждаваха за евентуален недостиг на един милион тона какао заради нарастващия икономически и екологичен натиск върху стопаните на какаови плантации. След няколко години шоколадовото блокче ще съдържа толкова малко от оригиналната суровина, че няма да има нищо общо с днешния вкус, опасяват се ценителите.

През настоящата стопанска година цената на суровото какао се е покачила от около 2000 на повече от 2500 евро за тон, въпреки добрите реколти в основните производствени региони. Според експерти скокът се дължи от една страна на епидемията от ебола в Западна Африка, както и на прогнозите за лошо време в Южна Америка, но и на чисто финансови спецулации.

Въпреки предупрежденията за недостиг, търсенето на шоколад в Азия е нараснало седем пъти в сравнение с традиционните пазари в Европа. Подобно развитие се забелязва и в Южна Америка. Бразилия, до скоро един от най-големите производители на какао, вече не може да покрие потребностите си и внася шоколад.
Б.р. на EN.bg/ Трябва да се има предвид, че средно на всеки 6-8 месеца подобни съобщения се появават в медиите, но реално засега не е регистрирана сериозна криза както в производството, така и в търговията с шоколад и шоколадови изделия. Напротив това е един от най-гъвкавите и оцеляващи сектори на световната индустрия от десетилетия.
Източник: agrotv


 


Тагове: шоколад, криза
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886