EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пак голямо търсене на ДЦК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пак голямо търсене на ДЦК

mail16:00 | 10.05.2011прегледи 611 коментарикоментари 0


За обезпечаване на инвеститорското търсене чрез предлагане на инструменти в целия спектър на дълговата крива, Министерството на финансите проведе вчера аукцион за продажба на шестмесечни сконтови държавни ценни книжа (ДЦК). На проведения аукцион за продажба на краткосрочни ДЦК в обем от 25 млн. лв. бяха подадени поръчки за 60.5 млн. лв. или търсенето надвиши с близо 2,5 пъти предлагането.
Въпреки високото търсене от страна на инвеститорите в български вътрешен държавен дълг, Министерството на финансите взе решение да одобри по-малък размер от предложените за продажба ДЦК. Одобрени са поръчки с обща номинална стойност 1.8 млн. лв., която съответства на средна годишна доходност от 1.38%.
Решението на МФ кореспондира с отсъствието на временни краткосрочни дисбаланси в ликвидността на държавните финанси и настоящите перспективи по отношение на състоянието на бюджетния баланс, както и с актуалната макроикономическа обстановка в страната. Като се отчита наличието на подходящи условия за това, въздържането от заемни операции следва да бъде допълнителен стимул на ликвидността във финансовата система и оттам за нарастване на кредита за реалния сектор.
Продължава позитивната тенденция за намаляване на спредовете спрямо бенчмарковите германски федерални облигации по всички матуритетни сегменти. Регистрираният спред към германските бундесбондове със сходен матуритет е около 0,23%. Това е най-ниският спред спрямо бундесбондовете, регистриран на първичен пазар за съкровищни бонове.
Като основни положителни резултати могат да се очертаят разнообразяването на матуритетната и валутната структура на новоемитираните ДЦК в някои от основните точки на суверенната бенчмарк крива, продължаващата активна политика по управление на държавния дълг, както и високата оценка на инвеститорите за усилията на правителството по отношение на фискалната консолидация и намерението да бъде сведен очакваният бюджетен дефицит под заложените прагове.

 

 


Тагове: МФ, ДЦК, аукцион
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg