EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Пазарът на трактори расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на трактори расте

mail07:05 | 23.07.2021прегледи 777 коментарикоментари 0


Фермерите, които през първата половина на годината успяха да осигурят нови трактори за стопанствата си, са най-големите печеливши в кризата, тъй като изпревариха ценовия пик, предизвикан от поскъпването на стоманата, а оттам – и на селскостопанската техника, свързани с Ковид-19 и блокирането на световните пазари.

Добрата новина е, че земеделците са реагирали навреме, така че ще обновят машинния си парк поне що се отнася до тракторите. Как обаче ще се развие пазарът през втората половина на годината, а и през 2022 г. – това на този етап никой не може да прогнозира.

Откажете ли проект по ПРСР, ви начисляват 10% лихва върху получение аванс

Колкото до статистиката на министерството на земеделието, свидетели сме на категоричен ръст в регистрацията на нови трактори за първите шест месеца на 2021 г. Ако за полугодието на миналата година в страната са купени и регистрирани само 385 колесни трактора, то до края на юни т.г. броят им е достигал 557 машини.

По традиция на лидерските места в избора на техника са добре познатите на родните земеделци марки като John Deere, Kubota, Case, Landini и др.

През първото полугодие на тази година сравнително добре е вървяла и търговията с комбайни, въпреки че там имаме лек спад спрямо същия период на миналата година. Ако за 6-те месеца на 2020 г. са регистрирани 85 зърнокомбайни, за същото време на 2021 г. броят им е 79, или с шест по-малко. Търсените от стопаните марки отново са били John Deere, Case, Rostselmash и др.

Както при тракторите, доста активна търговия е вървяла и с челните и телескопични товарачи, чието търсене от януари до края на юни тази година е било изключително голямо. Според агростатистиката за първото полугодие на т.г. са регистрирани 127 телескопични и 117 челни товарача. За същия период на миналата година тези бройки са били съответно – 112 и 71. И тук предпочитаните марки са JCB, Bobcat и др.

Sinor.BG


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg