EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на топлообменници се оценява на $17,58 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на топлообменници се оценява на $17,58 млрд.

mail16:09 | 16.02.2023прегледи 1114 коментарикоментари 0


Обемът на глобалния пазар на топлообменници се оценява на 17,58 млрд. долара през 2022 г. и се очаква да отбележи ръст с кумулативен годишен темп на растеж от 5,1 на сто за периода до 2030 г. Стимул за търсенето на топлообменници през прогнозния период ще окаже нарастващото значение на ефективното управление на топлината в различни индустрии – в добива на нефт и газ, производство на електроенергия, химическа и нефтохимическа промишленост, хранително-вкусова индустрия, ОВК сектора и др. Това сочи публикуван наскоро доклад на платформата за пазарни проучвания "Grand View Research", цитиран от специализирания портал за отопление, вентилация и климатизация (ОВК) - hvac-bulgaria.com.

Регионално разпределение

През 2022 г. САЩ доминират на пазара на топлообменници в Северна Америка благодарение на голямото търсене на електроенергия, индустриализацията и инвестициите в производството на енергия от възобновяеми източници в страната. Увеличените инвестиции на нефтени и газови компании в дейности по проучване и производство в САЩ се очаква да повишат търсенето на топлообменници в нефтената и газовата индустрия.

Значими енергийни пазари като Китай, САЩ, Индия, Русия и Япония преструктурират своите оперативни модели с оглед използване на възобновяема енергия и повишаване на енергийната ефективност чрез инсталиране на топлообменници. Очаква се това да стимулира търсенето на топлообменници в бъдеще.

Предвижда се пазарът в Азиатско-тихоокеанския регион да отбележи темп на растеж от 6,2 на сто през прогнозния период вследствие на бързата индустриализация, съчетана с нарастващите инвестиции в производствени проекти и разширяващата се химическа и енергийна индустрия в региона.

Търсенето на топлообменници в Саудитска Арабия се очаква да достигне кумулативен годишен темп на растеж от 4,5 на сто поради наличието на стабилна нефтена и газова индустрия, съчетана с растеж в производствения сектор.

Пазар на топлообменници в ОВК индустрията

Топлообменниците представляват съществена част от системите за ОВК и охлаждане. Повишаването на осведомеността по отношение на енергоспестяването и намаляването на сметките за енергия се очаква да увеличи търсенето на топлообменници в ОВК сектора.

Сегментът на кожухотръбните топлообменници е водещ в индустрията и представлява 35,7 на сто от глобалното търсене през 2022 г. Те се използват в приложения, които изискват широк диапазон на температура и налягане, както и пренос между две течности, между течност и газ или между два газа. Недостатък е, че изискват големи пространства, което вероятно ще попречи на растежа на сегмента през прогнозния период.

Търсенето на пластинчати топлообменници се очакват да нараства с кумулативен годишен темп на растеж от 5,6 на сто в периода от 2023 г. до 2030 г. благодарение на простата и компактна конструкция, съчетана с възможностите за лесно увеличаване на капацитета чрез добавяне на нови пластини в устройството.

Увеличеното търсене на ефективни системи за възстановяване на топлината, предлагащи висока устойчивост на корозия, ще бъде важен стимул в търсенето на топлообменници през следващите години, се посочва в проучването. Възприемането на нови техники за адитивно производство в производството на топлообменници вероятно ще допринесе за индустриалния растеж.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037