EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на селскостопанска техника

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на селскостопанска техника

mail17:01 | 14.07.2022прегледи 1169 коментарикоментари 0


Публикувана бе традиционната справка на Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието за новите регистрирани селскостопански машини у нас. Данните показват, че положителната тенденция, която започна в началото на 2021 г., продължава и през второто тримесечие на 2022-а. Въпреки логистичните и производствени проблеми по веригите, търсенето на агротехника все още бележи рекордни стойности на родна почва.

Според статистиката, новите колесни трактори, регистрирани от началото на годината, са 783. Това означава 226 броя повече спрямо същия период на миналата година (+40,57 процента). Сравнявайки данните с първото тримесечие на 2022 г., отчитаме 406 единици, записани през април-юни.

При зърнокомбайните разликата с първото полугодие на 2021 г. е 47 броя нагоре или 126 нови регистрирани машини от началото на тази година (+59,49 процента). За второто тримесечие на 2022-а са отчетени цели 101 зърнокомбайна.

Относно телескопичните товарачи числата също показват ръст (за разлика от спада през първото тримесечие на годината) - 176 нови регистрирани машини или с 38,58 процента нагоре спрямо 2021 г. В периода април-юни са отбелязани 108 единици.

При челните товарачи числата продължават да вървят надолу - 95 нови регистрирани машини от началото на годината или с 18,8 процента по-малко от същия период на 2021 г. През второто тримесечие на настоящата 2022-а са регистрирани само 43 нови челни товарача.

На този фон неотдавна на ключови пазари в Европа бе отчетен спад. Според данни, предоставени от Министерството на транспорта и обработени от Асоциацията на производителите на земеделска техника в Италия - ФедерУнакома (FederUnacoma), през периода януари-май 2022 г. се наблюдава понижение при всички категории машини в страната. О все пак те остават стабилни, имайки предвид рекордните стойности от миналата година.

Междувременно Асоциацията на земеделските инженери (AEA) съобщи, че регистрациите на нови трактори в Обединеното кралство през юни са намалели с 36,43 процента спрямо същия месец на миналата година, тъй като прекъсването на веригата за доставки не показва признаци на подобрение.

Последните данни сочат, че през юни е имало само 938 нови регистрации на трактори. През първите шест месеца на годината те са 6420, което е спад от 6,2 процента в сравнение с този период на 2021 г., въпреки отчетите, че няма недостиг на търсене. AEA отбелязва, че това е показателно за мащаба на предизвикателствата във веригата за доставки, пред които са изправени производителите.

Тракторите, които най-вероятно ще бъдат засегнати, са по-големите, по-мощните и сложни машини, тъй като те имат повече компоненти, изложени на риск от наличност по веригата за доставки.

Въпреки спада на регистрациите във Великобритания до момента, те все още са с 6 процента над средното за пет години.

Не само тракторите са засегнати от закъснения. При мобилните машини като телескопични товарачи и комбайни сроковете за доствка отнемат също толкова време заради сходните предизвикателства, коментират от AEA./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg