EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на офиси през Q1

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на офиси през Q1

mail06:20 | 17.04.2013прегледи 566 коментарикоментари 0


Фирмите от секторите аутсорсинг на бизнес процеси и информационни технологии остават основни наематели на пазара на офис площи в България. Те са заели по около една четвърт от отдадените общо 14 100 кв.м през тримесечието.Това показват пазарните проучвания на имотната компания Forton, партньор на глобалният консултант Cushman & Wakefield за България и Македония.
„Първото тримесечие е сезонно слабо. Въпреки това отчитаме по-големи обороти на наемния пазар в сравнение с предходните две години“, казва Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи“ във Forton. „Сделките са по-малко на брой, но бяха наети сравнително големи обеми офис площи. Наемането на офиси от аутсорсинг компаниите увеличи заетостта на качествените сгради в наложилите се локации на пазара и подобни компании вече по-трудно намират подходящи за бизнеса си площи в тях.“, коментира още Кайзеров.
През първото тримесечие завършените проекти, предназначени за отдаване под наем и продажба, бяха малко. Общо 19 300 кв.м. бяха въведени в експлоатация, от които 17 200 кв.м са построени за собствени нужди. Общо усвоените площи за тримесечието стигнаха 31 300 кв.м, с 23.2% повече от предходното тримесечие.
„Експанзията на компаниите беше наравно с релокациите, ако се изключат преместванията в собствени сгради. Виждаме първи признаци за това, че при липсата на големи свободни офиси в традиционните проекти и все още консервативната политика на компаниите по отношение на разходите, някои наематели се насочват към алтернативни местоположения. Макар в начален етап, тази тенденция е важна за собствениците на няколко големи проекта, останали настрана до момента заради своята локация.”, казва Владислав Кайзеров.
Преместването на наемателите от сгради с ниско качество е повишило заетостта на клас А и В сградите. Свободните офиси са намалели с 1.74 процентни пункта до 31.7% в сравнение с предходното тримесечие. В 10-те най-добри клас А офис проекта намалението е с 0.8 процентни пункта до 17.6%.
Наемите за клас А офиси останаха непроменени за поредно тримесечие.
„В широкия център и по основните столични булеварди, където са най-добрите нови проекти, те останаха в коридора 9-12 евро на кв.м за клас А офиси. С увеличението на заетостта очаквам следващите сделки да се сключват в горната граница на този диапазон“, прогнозира Кайзеров.

 


Тагове: офиси, пазар, цена
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg