EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Пазарът на диаманти пренаситен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Пазарът на диаманти пренаситен

mail13:30 | 27.10.2023прегледи 798 коментарикоментари 0


Държавната компания на Ботсвана "Окаванго даймънд къмпани" (Оу Ди Си) (Okavango Diamond Company (ODC) на Ботсвана временно е спряла продажбите на необработени диаманти като част усилията за свиване на наблюдаваното в целия сектор увеличаване на запасите, дължащо се на слабото световно търсене. Това каза управляващият директор на компанията Мметла Масире, цитиран от Ройтерс.

Оу Ди Си, която отчете рекордни приходи от 1,1 млрд. долара за 2022 г., провежда 10 аукциона годишно, за да продаде полагащите й се 25 процента от добива на "Дебсвана даймънд къмпани" (Debswana Diamond Company) - съвместно дружество на ботсванската държава и конгломерата "Де Биърс" (De Beers) на "Англо-Америкън" (Anglo American).

"Дебсвана" произведе около 24 милиона карата миналата година, от които Оу Ди Си получи около 6 милиона карата. Компанията отмени аукциона през ноември, а решението за декемврийския предстои да бъде взето. Секторът се бори със забавяне на търсенето за обработени диаманти в САЩ и Китай, посочва Масире.

"За първи път се наложи да трупаме запаси, тъй като не искаме просто безотговорно да пускаме стока на пазар, на който вече има свръхпредлагане", допълни той.

Миналия месец браншови организации в Индия, където се обработват 90 процента от диамантите в света, призоваха членовете си да спрат вноса на необработени диаманти за два месеца, за да подкрепят цените на фона на слабото търсене. 

През август "Де Биърс" заяви, че ще позволи на клиентите си да отложат някои от покупките си за останалата част от годината.  Като част от ново споразумение между "Де Биърс" и Ботсвана делът на Оу Ди Си се очаква да нарасне до 7 милиона карата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg